Två uppsalaforskare som fuskat hamnar nu i ansvarsnämnder.

Uppsalaforskarna fuskade – nu riskerar de sparken

Uppdaterad
Publicerad

Ärendet med de två forskare på Uppsala universitet som fälldes för forskningsfusk har nu lämnats över till två olika ansvarsnämnder. Det kan leda till en varning, löneavdrag eller sparken. Att fuskande  forskare hamnar där är mycket ovanligt.

Det var i förrgår som universitetet slog fast att forskarnas uppmärksammade experimentstudie på mikroplaster och abborrar delvis var fabricerad men också saknade rätt tillstånd.

Nu har rektor vid universitetet beslutat att lämna ärendet vidare till två olika ansvarsnämnder för disciplinära åtgärder. Ärendet för handledaren i studien, professor Peter Eklöv, lämnas nu till Statens ansvarsnämnd som handlägger högre tjänstemän. Han fälldes för att studien saknade djuretiska tillstånd.

Den kvinnliga forskaren har begått allvarligare fel. Hon fälldes för att tillstånd saknades men även för att ha fabricerat data. Hon blir nu ett fall för universitetets ansvarsnämnd. I båda fallen kan en fällning innebära antingen en varning, löneavdrag eller uppsägning.

Vill inte gissa straffen

Hur nämnden kan komma att bedöma felen de båda forskarna har gjort vill inte universitetets chefsjurist säga något om.

– Det är väldigt svårt, det vill jag inte spekulera i, säger Per Abrahamsson som kommer att föredra ärendet i nämnden.

Kan man värdera hur mycket allvarligare det är var hon har gjort?

– Jag har väldigt svårt att säga nu hur nämnden kommer att bedöma allvarligheten i det hela, säger han.

Ovanligt fall

Troligen kommer ärendet med den kvinnliga forskaren behandlas efter jul i personalansvarsnämnden vid universitetet. Den handlägger få ärenden och sammanträder sällan och inte regelbundet.

– Det är inte ofta alls nämnden tar sådana här beslut. Det var flera år sedan vi hade ett oredlighetsfall. Som tur är har vi inte så många fall, säger Per Abrahamsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.