Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om kopplingen till Uppsala vid åklagarens pressträff på fredagen. Foto: SVT

Uppsalakoppling i Adrianafallet: Sprängdeg ska ha beställts från Gottsunda

Uppdaterad
Publicerad

12-åriga Adriana sköts till döds för drygt två år sedan. På fredagen väcktes åtal för mord. Två män ur samma gruppering ska också enligt åklagaren ha beställt sprängdeg från Gottsunda.

Enligt åklagaren ska grupperingen ha planerat att utföra en sprängning. Man ska då ha gett i uppdrag åt en man att hämta nästan två kilo sprängdeg på en adress i Gottsunda, Uppsala, i slutet av juli 2020. Sprängdegen skulle sedan transporteras till en adress i Stockholm.

De misstänkta ska ha planerat och kommunicerat kring det här via krypterade chattar.

Mordet på 12-åriga Adriana

Åklagaren skriver att det ska uppfattas som en försvårande omständighet att agerandet ”utgjort ett led i en brottslighet som utövats i organiserad form”.

Två män, 24 och 30 år gamla, som även åtalas för mordet på Adriana, åtalas för förberedelse till mord samt för grov förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Den 28-årige man som ska ha transporterat sprängmedlet åtalas för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Alla tre är skrivna i Stockholmsområdet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på 12-åriga Adriana

Mer i ämnet