Uppsalakvinnors historia skildras

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen var det nypremiär för en av många efterlängtad bok. Uppsalakvinnor kommer nu att finnas i bokhandeln efter att tio års bortavaro.

Boken trycktes i en liten upplaga, runt 250 exemplar, men tog slut snabbt 2007, berättar Cristina Wahlström från Föreningen för Kvinnors Historia. Den nya upplagan har kommit till med stöd av Uppsala kommun och återlanserades på Upplandsmuseet under fredagen. Boken är skriven av medlemmar i Föreningen för kvinnors historia.

– Vi tyckte att det var för tyst runt kvinnorna. Man tror att inga kvinnor fanns med och det stämmer ju inte, säger Cristina Wahlström.

Kvinnor med olika bakgrund

I boken berättas om kvinnor från alla samhällsklasser. Kvinnor som var verksamma inom politiken men även dem som till exempel arbetade på Uppsala mejeri eller ägnade sitt liv åt konsten och litteraturen.

Foto: SVT

– Kvinnorna var till exempel väldigt aktiva i föreningslivet, men dom fick ha en man som galjonsfigur och ordförande i föreningen, säger Cristina Wahlström. Kvinnorna fanns men verkade i tysthet.

Vill visa på goda förebilder

Föreningens förhoppning är att det här ska bli en populär presentbok och samtidigt vara en bok som ger unga flickor goda förebilder som gör dem stolta, starka och ivriga att förverkliga sina egna mål.

Föreningen för kvinnors historia i Uppsala startade 1999 och verkar för att kvinnor som deltagit i samhällsutvecklingen ska uppmärksammas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.