Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Karl Andersson, vd på A23 Lab, menar att man teoretiskt sätt kommer kunna genomföra 10 000 coronaprover dagligen. Foto: Magnus Hellström/SVT

Uppsalalabb ska göra 10 000 coronatester – varje dag

Uppdaterad
Publicerad
På ett labb i Uppsala har man ställt om från provtagning för prostatacancer, till att analysera coronaprover. Inom kort ska labbet analysera uppåt 10 000 coronaprover om dagen.
– Det visade sig att den utrustning vi har passar väldigt bra för covid-19-tester, säger Karl Andersson, vd på A23 Lab.

I tisdags ställde företaget A23 Lab vid Biomedicinskt centrum på Uppsala universitet om sin provtagning från att enbart analysera tester för prostatacancer till att även analysera tester av covid-19.

Till att börja med ska A23 Lab analysera ett hundratal prover om dagen. Mängden prover ska sedan ökas successivt, och om några veckor ska man klara av uppåt 10 000 coronaprover om dagen.

– Vi siktar på att börja försiktigt och väldigt långsamt för att säkerheten måste vara först, säger Karl Andersson, vd på A23 Lab.

Provsvaren korstestas

Testningen i labbet på BMC är en del i den storskaliga testning som Folkhälsomyndigheten fått i uppdrag av regeringen att genomföra, och förhoppningen är att 100 000 tester ska kunna genomföras i landet varje vecka.

Utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer kommer A23 Lab att fokusera på att analysera prover från personer som är i behov av vård på sjukhus samt personal inom sjukvård och äldreomsorg med misstänkt covid-19, och man räknar man med att analysera tester från hela landet.

För att säkerhetsställa att man får korrekta provresultat kommer man att samarbeta med andra europeiska länder.

– Vi skickar prover till varandra och korstestar dem för att se om vi får samma svar, säger Karl Andersson.

Se mer från labbet i Uppsala i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet