Situationen känns hopplös, som att politikerna bara tänker kortsiktigt, säger Mia Skoog, Tobbe Anliot, Maja Nordström, Emma Andersson och Moa Eriksson som är lärare på Internationella gymnasiet i Uppsala. Foto: Internationella gymnasiet

Uppsalalärare förtvivlade över utvisningar

Uppdaterad
Publicerad

Oron för att bli utvisad gör att nyanlända elever mår dåligt och i ett upprop i Svenska Dagbladet kräver 300 lärare ett stopp för utvisningar till Afghanistan. SVT Nyheter Uppsala har träffat några av de lärare som skrev under uppropet och de vittnar om en nästintill hopplös situation.

– Vi som lärare står maktlösa när en elev får ett utvisningsbeslut eller får sin ålder uppskriven, suckar Emma Andersson som undervisar i historia på Internationella gymnasiet.

I Boländerna i Uppsala ligger den lilla gymnasieskolan Internationella gymnasiet. Här går 40 elever på det så kallade Sprint-programmet, vilket står för språkintroduktion.

Väntan på uppehållstillstånd

– Ända sedan vi drog igång våra Sprint-klasser har vi sett hur oron över om man ska få stanna i Sverige eller inte påverkar våra elever, berättar Emma Anderssons kollega Mia Skoog, som är lärare i svenska som andra språk och samhällskunskap.

De berättar att eleverna mår väldigt dåligt och att oron har ökat sen det blev klart att Sverige skrivit under ett avtal med Afghanistan som innebär att personer ska kunna tvångsutvisas dit. (Läs mer om avtalet i faktarutan.)

300 lärare i gemensam protest

I förra veckan publicerades ett upprop undertecknat av 300 lärare i Svenska Dagbladet. I protestbrevet kräver lärarna ett omedelebart stopp på utvisningar av ungdomar till Afghanistan.

– När vi fick höra att det fanns planer på att skriva ett gemensamt protestbrev från lärare över hela landet var det självklart för oss att vara med, säger Mia Skoog.

– Jag har länge tänkt att det måste finnas fler lärare som känner som vi och därför har det varit skönt att se uppslutningen kring den här protesten, förklarar svenskläraren Maja Nordström.

Vad säger era elever om det här?

– Det betyder mycket för dem att vi står upp för dem. Det handlar om att vi måste stå för det vi lär ut på samhällskunskapslektionerna där vi pratar om mänskliga rättigheter. Som det ser ut nu har jag elever som säger till mig att de rättigheterna gäller inte för mig för jag har fel hudfärg, fortsätter Maja Nordström.

Läs mer: Tusentals demonstrerade runt om i landet mot utvisningar till Afghanistan

På Internationella gymnasiet i Uppsala utgör Sprinteleverna en positiv kraft berättar Maja Nordström. Foto: SVT

Tungt de senaste veckorna

Läraren Emma Andersson berättar att de har varit mycket för eleverna den senaste tiden, inte bara kring de ändrade reglerna gällande utvisningar till Afghanistan.

– För några veckor sedan var det en pojke från Afghanistan, som många av våra elever kände, som tog livet av sig. Jag tror att den händelsen gjorde att många av våra elever inte längre orkade hålla uppe sin fasad, utan i stället började prata om hur de faktiskt mår.

Hon förklarar att det ledde till att de som lärare också började ställa fler frågor till eleverna.

– För vi har ju ett ansvar för att inget ska hända dem.

Och det är inte bara eleverna som påverkas negativt av den här situationen.

– Vi i personalen mår inte så bra, svarar de fem lärarna Mia Skoog, Tobbe Anliot, Maja Nordström, Emma Andersson och Moa Eriksson i kör.

Så svarar migrationsministern

I en längre intervju i Agenda bemöter migrationsminister Morgan Johansson lärarnas kritik. Foto: TT

I söndagens avsnitt av SVT:s program Agenda intervjuades socialdemokratiske migrationsministern Morgan Johansson om protesterna mot det nya avtalet med Afghanistan. Där säger han att han har förståelse för att det nya läget skapar oro och slår fast att det är svåra beslut att fatta för Migrationsverket och Migrationsdomstolen.

– Men vi kan inte ta ansvar för alla Mellanösterns tonårspojkar som saknar skyddsbehov, säger Morgan Johansson.

Han understryker även att 75 procent av alla ensamkommande barn och ungdomar från Afghanistan (i hitintills avgjorda fall) lett till bifall på ansökan om uppehållstillstånd.

När det gäller den nya praxis som gör att ungdomar kan få tillfälliga uppehållstillstånd och sedan utvisas när de fyller 18 år, säger migrationsministern att de fall som den tillämpats på har överklagats och att det därför inte finns några utfall än.

Läs mer: Här kan du se hela intervjun med ministern.

”Positiv kraft på våra skolor”

Men lärarna på Internationella gymnasiet hoppas ändå att protesten ska ge effekt och att politikerna ska tänka om.

– Som det är nu känns det som att asylrätten knappt finns längre och att barnkonventionen inte respekteras, säger Mia Skoog.

Lärarna bjuder även in ansvariga politiker att komma ut och besöka deras verksamhet.

– De här pojkarna som vi har som elever, för det är främst pojkar, de har avhumaniserats i debatten. De beskrivs som farliga och sexualförbrytare. Men det här är ungdomar som på egen hand tagit sig över halva jorden. Det finns otroliga resurser hos dem och de jobbar hårt och försöker ta till vara på de möjligheter som finns här, berättar Emma Andersson.

– Därför är politiker välkomna hit, för att se vilken positiv kraft den här gruppen utgör här på skolan. Om man får träffa våra elever tror jag att det kan väga upp de stereotyper som finns om de här killarna, avslutar Maja Nordström.

Så fungerar de nya reglerna

Under sommaren skärpte Migrationsverket sin praxis gällande utvisningar. Enligt regelverket kan inte ungdomar som saknar skyddsbehov utvisas till länder där det inte finns ett ordnat mottagande, vilket inneburit att ungdomar under 18 år fått uppehållstillstånd i Sverige. Nu gör man i stället så att ungdomarna över 16 år får ett tillfälligt uppehållstillstånd fram till dess att de fyller 18 år, då utvisning kan verkställas.

Läs mer om det här.

I början på oktober undertecknades ett avtal mellan Sverige och Afghanistan om att sända tillbaka afghaner som fått avslag på sin asylansökan. Avtalet innebär att Afghanistan åtar sig att ta emot afghaner som utvisas under tvång, vilket den afghanska regeringen under senare år vägrat.

Läs mer om det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Väntan på uppehållstillstånd

Mer i ämnet