Uppsala Blåsarsymfoniker blev tillsammans med fler orkestrar i Sverige uttagen till VM i Nedeländerna. Foto: Uppsala Blåsarsymfoniker

Uppsalaorkester representerar Sverige på VM

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala Blåsarsymfoniker har blivit uttagna till att representera Sverige vid VM i Nederländerna i sommar. Tävlingen World Music Contest arrangeras vart fjärde år och samlar tävlande orkestrar från hela världen.

Blåsmusikfestivalen är uppdelad i två huvudklasser: Marching Bands och Concert Contests. Klasserna delas därefter in i tre divisioner. Uppsala Blåsarsymfoniker tävlar i division 1, som är den näst högsta klassen.

– Jättespännande att få åka ner och tävla, det är något som vi har siktat på i ett år och tränat ihop oss för, säger projektledaren Henrik Björk.

Under VM-konserten kommer de att framföra stycket The Unknown Journey av Philip Sparke och Spartacus av tonsättaren Jan Van der Roost.

”Det är som simhopp”

Alla orkestrar som tävlar under VM framför ett obligatoriskt stycke och ett valfritt. Tre domare sitter sedan och lyssnar på hur väl de framför verken.

– Det är lite som simhopp, fast det inte är någon sport. Man bedöms efter poäng, säger Henrik Björk.

Orkestern består av totalt 57 personer och inför VM har man rekryterat en del nya medlemmar, men det är också gamla som kommer tillbaka.

– De som är med är mellan 17- till 70 år, det är en stor spridning. Några medlemmar har varit med förr och som kommer tillbaka för att hänga på under VM, säger projektledaren Henrik Björk.

Vunnit SM

Orkestern från Uppsala har tidigare tävlat vid svenska mästerskapen för blåsorkestrar. År 2002 så vann de också titeln.

– Nu hoppas vi naturligtvis på ett VM- guld, sen tänker vi också delta i SM i höst. Kul och inspirerande att få mäta sig med några världens bästa orkestrar. Men det kan bli svårt, säger Henrik Björk.

Den 22-23 juli tävlar blåsorkestern från Uppsala i Kerkrade, Nederländerna. Torsdagen den 20 juli klockan 12.30 håller man en avskedskonsert på Nannaskolan i Uppsala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.