I brevet till Ylva Stadell (S) står det bland annat ”Du är hatad fattar du det?”. Foto: Privat/SVT

Uppsalapolitikern Ylva Stadell (S) fick hatbrev på posten

Uppdaterad
Publicerad

Hot och våld mot politiker ökar. En av dem som fått känna av det är Uppsalapolitikern Ylva Stadell (S). När hon kom hem från jobbet i måndags kväll öppnade hon ett brev. Det brevet valde hon att dela i sociala medier.

”Hoppas du blir våldtagen av ett gäng”

”Vem fan vill ha en sån ful och korkad kvinna som dej?”

”Du är hatad fattar du det?”

Det handskrivna brevet som Ylva Stadell fotat och delat på sin Facebook är två sidor långt.

I brevet framförs bland annat kritik mot bygglovet för ett islamiskt center i Stenhagen, som klubbats igenom av Plan- och byggnadsnämnden, där Ylva Stadell är ordförande.

Men huvudsakligen innehåller brevet personliga påhopp i ett sexistiskt tonläge. Bland annat kallas Ylva Stadell för en ”äcklig kärring”.

”Handlar inte om mig”

Brevet delade hon inte för att få medlidande, säger hon.

– Det här handlar inte om mig. Jag är absolut inte den som är mest utsatt. Det är journalister och andra politiker som har det så här, och det är ett demokratiskt problem i vårt samhälle att man utsätts för hat och hot och och att man får det riktat hem till sig.

Genom att dela brevet på sociala medier ville hon visa dem som inte redan vet vad man får utstå som politiker.

– Jag blir arg och tycker det är sorgligt att man gör så här.

Extra utsatt som kvinna

Men ska du som politiker inte tåla kritik?

– Självklart. Men jag tycker att det är skillnad på att komma med sakliga argument om ett beslut man tycker är dåligt – och på att säga att någon är ful och ska våldtas. Jag tror att man är extra utsatt som kvinna, och när det blir sexistiska kommentarer tycker jag att det har gått för långt.

Handskrivna brev hör inte till vanligheterna. Det är oftast i mejl eller i kommentarsfält på sociala medier som det riktas hat och hot mot politiker, och det behöver få ett slut, anser Ylva Stadell.

– Jag tycker att vi har ett gemensamt ansvar att se till att vi får en schyst samtalsnivå. Och jag har fått positiv respons från alla politiska partier, allt från V till SD, som står upp för att vi ska ha ett fritt, men schyst, samtalsklimat.

Hot och våld mot politiker

Nästan var tredje förtroendevald uppger att de utsattes för trakasserier, våld eller hot under valåret 2018. Det visar färska siffror från Brotts- förebyggande rådet, Brå.

Utsattheten låg 2018 på en högre nivå jämfört med samtliga tidigare år då undersökningen genomförts. 84 procent av dem som utsattes under 2018 uppgav att det hänt mer än en gång.

Ofta sker detta via sociala medier, men även via direktkontakt, telefon och mejl. Kvinnor och män drabbas i stort sett lika mycket. Fysiska angrepp är ovanliga, enligt Brå.

Dubbelt så många kvinnor som män har utsatts för sexuella hot. Hoten mot manliga politiker rör oftare deras politiska åsikter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.