Foto: SVT

Uppsalaprofessorn kritisk mot ”orättvist” högskoleprovurval

Uppdaterad
Publicerad

Det är först till kvarn som gäller när anmälan till höstens högskoleprov öppnar på fredag. På grund av rådande pandemi är antalet platser kraftigt begränsade – men att bara låta dem som är snabbast på anmälningsbollen få skriva provet kan strida mot högskoleförordningen, rapporterar Sveriges Radio.

– Det här gynnar vissa grupper. Det gynnar dem som har snabba uppkopplingar, ofta kanske i tätorter, i storstaden, det gynnar den som har en egen dator, och så gynnar det den som kan förfoga över sin tid just den här specifika tidpunkten, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, till radion.

Enligt Lundin kan först till kvarn-principen strida mot högskoleförordningen, som säger att ett urval måste ske på ”objektiva grunder”. Men det tillbakavisar högskoleprovssamordnaren Peter Honeth.

– Ingen sitter och väljer ut att den ena eller andra får skriva utan det är samma villkor för alla, och på det sättet är det en objektiv grund, säger Peter Honeth.

Av smittskyddsskäl är höstens platser begränsade till 27 600 – en blygsam siffra med tanke på att över 50 000 anmälde sig till provet i fjol höst.

Endast personer utan giltigt provresultat kan anmäla sig på fredag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer