I klippet: Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande, visar hur avloppsvattnet kommer att användas för att bekämpa narkotikahandeln. Foto: SVT/Antonios Antoniadis

Ny metod mot gängkriminalitet: Drogtest av avloppsvattnet

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalas avloppsvatten ska från och med nästa år testas för droger. Mittenstyrets partier vill satsa 2,5 miljoner kronor på att analysera avloppsvattnet på stadsdelsnivå för att hitta rester av narkotika.

– Den som använder narkotika göder den organiserade brottsligheten. De som säljer narkotika ska stoppas, men vi måste också komma åt efterfrågan på drogerna. Nu ska vi ta reda på var i Uppsala den största efterfrågan finns för att kunna göra rätt insatser i rätt delar av kommunen, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Det kommunala bolaget Uppsala vatten ska nu utveckla testmetoderna genom att bland annat installera fler provstationer. Därmed kommer den teknik som sedan tidigare används för att hitta till exempel virus också att bli ännu mer effektiv.

Förslaget om att drogtesta avloppsvattnet ska klubbas på nästa kommunfullmäktigemöte den 8-9 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.