Uppsalas skolor är för smutsiga

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 30 Uppsalaskolor har inspekterats under året och resultatet är nedslående: De flesta av dem har för dåligt städat och dessutom bristfällig ventilation.

Det är miljöförvaltningen som kontrollerar att skolorna sköter sig och varje skola får besök av inspektörer, minst en gång vartannat år.

Många skolor har för smutsiga toaletter, dammiga hyllor och en ventilation som inte är anpassad efter antalet elever – luften räcker helt enkelt inte till.

– Det här är jätteviktigt, för det handlar ju om elevernas arbetsmiljö. Det handlar om grundläggande saker – ren luft och en bra miljö att vistats i. I många fall handlar det förmodligen om att det är ett ökat antal elever i skolan, säger Patrik Brodd, avdelningschef på miljöförvaltningen.

”Mycket bristfällig” städning

En av de skolor som inspekterats nyligen är Ångelskaskolan. Inspektörerna fann att skolans städning var ”mycket bristfällig”. Det handlar om kisslukt på toaletterna och dammiga miljöer som är svårstädade. Det är rektorns ansvar att hålla skolan fräsch.

– Vi kommer att åtgärda det här, så snabbt som möjligt. Toaletterna måste städas bättre, så är det, säger Martin Jansson, rektor på Ångelstaskolan.

När avtalet med den privata städfirma som Ångelstaskolan anlitat löper ut, passar Martin Jansson på att byta firma till kommunens egna Städservice, trots att det blir något dyrare.

– Då blir det lite nytt och vi hoppas att det ska bli ännu bättre, de är ju experter på det här med att städa lokaler, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.