Foto: SVT

Uppsalas stadsbussar fossilfria – ett år tidigare än väntat

Publicerad

Från i år är Gamla Uppsala buss kollektivtrafik fossilfritt – ett år tidigare än planerat. Det innebär bland annat att matrester hjälper alla stadsbussar att rulla i Uppsala.
– Det känns jätteroligt att vara med och gör detta, säger Jonas Skovgaard, vd Gamla Uppsala buss.

Gamla Uppsala Buss hade som mål att år 2020 köra all sin kollektivtrafik fossilfritt. Men utvecklingen gick snabbare än förväntat och redan vid årsskiftet 2018/2019 var målet uppnått. Detta tack vare ett nytt avtal om leveranser av den förnyelsebara biodieseln HVO.

– Det är ett långt arbete sedan vi blev certifierade 1998 som har legat bakom detta. Det handlar om att kontinuerligt förbättra miljön, säger Jonas Skovgaard.

Att köra på fossilfritt innebär ett lyft för miljön. Andelen koldioxidutsläpp och partiklar från fossil diesel minskar och matrester används som biobränsle för att driva Gamla Uppsala buss kollektivtrafik.

Elbussar i framtiden

I framtiden handlar det om att gå från fossilfritt till helt eldrivna bussar. Redan nu kör företaget med hybrider som återanvänder el och därmed minskar bränsleåtgången, men om bara några år kan de första helt eldrivna bussarna rulla i Uppsala.

– Då kommer vi att köpa in några bussar, men det är inget beslut ännu utan vi håller på att titta på det, säger Jonas Skovgaard.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer