• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Uppsalastudenten Gustav Niläng har under veckan hand om Svenska institutets Foto: Privat

Uppsalastudent Sveriges ansikte på Twitter

Någon rekommenderade honom till jobbet som kurator för Svenska institutets officiella Sverigekonto på Twitter. En förvånad Gustav Niläng, student i Uppsala, tackade ja och är under veckan personen bakom kontot som har 126.000 följare världen över.

I förmiddags tog Uppsalastudenten Gustav Niläng, 22, över det officiella Sverigekontot på Twitter, @sweden Det är Svenska institutet som står bakom kontot som ambulerar till olika användare varje vecka.

För att kunna få bli kurator för kontot behöver användaren rekommenderas av en annan användare, något som förvånade Gustav Niläng.

– Det var oväntat, med tanke på att det är många som gör mer än mig i vardagen. Jag är ju ”bara” en student här i Uppsala och kontot har ju tidigare drivits av allt ifrån journalister, kända svenskar, FN-anställda och andra. Men när de hörde av sig i slutet av juni och undrade om jag var intresserade tackade jag så klart ja – det kändes jättekul, säger Gustav Niläng till SVT Nyheter Uppsala.

Uppsala, musik och Norrland

Han har redan kommit igång med att berätta om det ligger honom närmast om hjärtat – musik men det är inte det enda han kommer att skriva om.

– Det kommer framför allt bli om Uppsala då jag bor här, men också om det som händer lite norrut, där jag har mina rötter. Men det är också väldigt roligt att bara prata med människor, sitta och snacka om allt och ingenting.

Det här måste ju innebära en hel del engagemang från din sida – hur beredd är du på det?

– Ja, det hände ganska mycket ganska fort. Jag tog över kontot halv tio på måndagen och sedan dess har det plingat i mobilen konstant. Jag behöver nog sätta upp ett schema så jag inte blir uppkopplad konstant. Men det är många trevliga människor från runt om i världen som trots att de inte vet vem jag är vill ställa frågor om allt från surströmming till extrem metalmusik. Det blir mycket att göra men jag ska nog hitta på ett sätt att inte totalt svämmas över, säger Gustav Niläng.

@sweden

Visa

Varje vecka lämnar Sverige över landets officiella Twitter-konto @sweden till en ny kurator. Målet med Projektet Curators of Sweden är att presentera Sverige genom en blandning av de förmågor, erfarenheter och åsikter som finns i landet.

Sverige var första landet i världen som lämnade över sitt officella Twitter-konto till medborgarna och projektet som lanserades 2011 administreras av Svenska institutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer