Forskare vid Uppsala universitet har upptäckt ett fel i cellerna hos patienter med diabetes typ 2. Foto: SVT

Upptäckt om diabetes kan ändra behandlingen

Uppdaterad
Publicerad

Forskare vid universiteten i Uppsala och Lund har upptäckt ett fel i cellerna.

Över hela världen finns över 400 miljoner som drabbats av typ 2-diabetes. Huvudproblemet är att det blodsockersänkande hormonet insulin inte utsöndras som det ska.

Insulin produceras i buksportskörtelns så kallade betaceller. Forskarna har upptäckt att det finns ett fel i betacellens sekretionsapparat hos typ 2-diabetiker, skriver Uppsala universitet i ett pressmeddelande. Små insulinvesiklar som innehåller hormonet fäster inte ordentligt vid cellmembranet, och det gör att mängden insulin som utsöndras minskas.

Resultaten från studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften Cell Metabolism. Forskarna hoppas att rönen kan användas för att utveckla nya behandlingar.

Diabetes

För att kroppens celler ska kunna ta upp bränsle i form av socker från blodet, behövs hormonet insulin som bildas i bukspottskörteln.

Typ 2-diabetes kännetecknas av insulinresistens vilket betyder att kroppens olika celler reagerar allt sämre på insulin. Blodsockret tas då inte upp av kroppens celler, utan i stället ökar halten av socker i blodet och ute i alla kroppens vävnader. Blodsockernivån blir då för hög, vilket ökar risken för hjärtinfarkt, stroke och andra hälsoproblem.

Vid typ 1-diabetes beror sjukdomen i stället på att betacellerna i bukspottkörteln har angripits av kroppens eget immunförsvar och förstörts. Då kan kroppen inte längre tillverka sitt eget insulin. Typ 1-diabetes är delvis ärftlig och går inte att bota.

Källa: Stockholms läns landsting

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.