Flera familjer har drabbats av utpressarna, som både använt sig av internet och sökt upp människor i hemmet. Foto: TT

Familjer drabbade av utpressare

Publicerad

Flera familjer i Älvkarleby kommun har fått påhälsning av personer som kommit hem till dem och pressat dem på pengar. Utpressarna har också hotat med att kända mc-gäng ska söka upp dem om de inte betalar.

Det har under hösten förekommit flera fall av utpressning i Älvkarleby kommun. I de flesta fall har utpressarna hotat personer via internet. Offren har hotats och uppmanats till att betala pengar, annars kommer man hängas ut.

– Har man lyckats pressa någon på pengar en gång, så är risken stor att de kommer tillbaka, säger Kjell-Åke Ederyd, kommunpolis i Älvkarleby- och Tierp.

Hembesök

Utpressarna har inte bara nöjt sig med att hålla sig till internet, man har även besökt flera familjer i deras hem.

– Det är ju fruktansvärt att bli utsatt för den typen av brott, särskilt när de kommer till ens bostad, säger Kjell-Åke Ederyd.

Enligt polisen är det ingen särskild grupp människor som utpressarna riktar in sig på. Det kan handla om att man till exempel krävs på böter för olika saker, eller att de köper fakturor från konkursdrabbade företag och sedan kräver in pengar.

– En del av de här ärendena har börjat ebbat ut. Men det är lite unikt för en liten ort som Älvkarleby kommun och det kräver mycket polisiära insatser, säger Kjell-Åke Ederyd.

Hotar med MC-gäng

Utpressarna har även sagt sig komma från kända mc-gäng för att pressa personer på pengar.

– Man utger sig för att komma från gängen och det är nog inget som de själva tycker om. För de har ju inget med det här att göra.

Hur vet ni det?

– De har sin verksamhet. Det jag vet, är att de inte har någon verksamhet i det här, säger kommunpolisen Kjell-Åke Ederyd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.