Följ med in i labbet där de förbjudna ämnena upptäcktes. Foto: Ellen Pan

Utredning avslöjar: Hudprodukter som säljs i Sverige innehåller kvicksilver

Uppdaterad
Publicerad

En unik rapport från Läkemedelsverket visar att flera hudblekningsprodukter som importerats till Sverige innehåller förbjudna ämnen. Bland annat hittades kvicksilver vilket kan ge allvarliga skador på njurar, hjärna och nervsystem.

– Det är skrämmande, säger Birgit Hakkarainen som utfört testerna vid Läkemedelsverkets laboratorium i Uppsala.

SVT har tidigare rapporterat om riskerna med hudblekningsprodukter, som är populära bland annat i Asien och Afrika men också säljs i Sverige. Det här är första gången någonsin som ett tillsynsprojekt av hudblekande produkter genomförs.

– Det vi tycker är så allvarligt är att det inte står på förpackningarna att de innehåller de här farliga ämnena. Man tänker att det inte borde stå på hyllorna i Sverige, säger Läkemedelsverkets utredare Elin Maria Berggren.

De aktuella produkterna har nu rapporterats till EU:s varningssystem för konsumentprodukter.

Det här visar analysen

Läkemedelsverket har låtit analysera 31 produkter från svenska webbutiker och 19 produkter från Tullverkets beslag. Resultaten visade att de inköpta produkterna inte innehöll förbjudna ämnen. Analyser av tullbeslaget visade däremot att åtta av produkterna, som importerats från Asien, hade ett förbjudet innehåll:

  • Tre produkter innehöll odeklarerat kvicksilver (9270-12600 mg/kg)
  • Två produkter innehöll odeklarerat klobetasol (starkt kortison), 0,02%.
  • Tre produkter innehöll salicylsyra i halter mellan 25,0% – 31,9%.

Kvicksilver kan lagras i kroppen vid mycket små doser och ge allvarliga skador på bland annat njurar, hjärna, nervsystem och foster.

Kortison kan göra huden tunn och inflammerad. Långvarig användning kan också påverka ämnesomsättning och blodtryck.

Salicylsyra i höga halter kan orsaka sveda och rodnad, och det har inte bedömts som tillräckligt säkert för gravida.

Källa: Läkemedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.