Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Linnéa Skog från Stabby har börjat nytt jobb, samtidigt som barnen Hilma och Alve varit snuviga. Hör henne berätta om vabb-hösten i klippet. Foto: SVT

Många föräldrar hemma med sjuka barn: ”Frustrerande”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet ansökningar om pengar från Försäkringskassan för att vårda sjuka barn skjuter i höjden. En förklaring är att Folkhälsomyndigheten håller i sina råd om att barnen ska vara symptomfria innan de går till förskolan.

Under vecka 35 och 36  kom det in totalt 5 446 vab-ansökningar från Uppsalaföräldrar till Försäkringskassan. 2019 var motsvarande siffra 3 063.

Runt förskolorna i Stabby i Uppsala bekräftas bilden av det är högtryck på vab-fronten. Mer eller mindre alla föräldrar vi pratar med har vabbat, och de flesta känner också att de är hemma mer med sjuka barn efter pandemiutbrottet. Föräldrar är helt enkelt mer försiktiga med att skicka iväg barn som har symptom, samt att förskolorna i högre utsträckning skickar hem barn som visar tecken på infektion.

– Både min man och jag är nya på jobbet, så det är klart man gärna skulle vilja vara där, säger Linnéa Skog som går till förskolan med två barn, men där yngsta följer med hem efter lämning.

Arbetsgivare drabbas

På företaget Bravida i Uppsala, som jobbar med service och installation i fastigheter, känner man av att fler anställda än vanligt är hemma och vabbar.

– Vi är glada att våra anställda tar ansvar och är hemma med sjuka barn, men det går inte att komma ifrån att det påverkar våra kunder. Vi får pussla mer helt enkelt, säger Magnus Eriksson, regionchef.

Längtar ni efter lättnader från Folkhälsomyndigheten?

– Nja, vi vill såklart att alla ska känna sig friska, det vinner ju alla på.

Klippet: Uppsalaföräldrar om vabläget

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet