Foto: TT

Väcker åtal i uppmärksammat våldtäktsmål

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av januari ska en våldtäkt ha livesänts från en lägenhet i Uppsala. Tre män i tjugoårsåldern har suttit häktade sedan 25 januari. Idag väckte åklagare Pontus Melander åtal.

Den misstänkta våldtäkten begicks i en lägenhet i Uppsala 22 januari och flera vittnen har uppgett att de har sett den livesändas på Facebook.

Två män, 18 respektive 21 år, har sedan den 25 januari suttit häktade misstänkta för våldtäkt. Den tredje mannen är 24 år och är misstänkt för medhjälp till våldtäkt alternativt underlåtenhet att avslöja våldtäkt.

Läs mer: Detta har hänt

Enligt åtalet ska han ha befunnit sig i samma rum eller lägenhet där våldtäkterna begicks och ha filmat brotten och sänt dessa live eller ytterst kort tid därefter på Facebook. Han åtalas också för grovt förtal. Alla tre misstänkta gärningsmän har under förhör nekat till brottsmisstankarna.

”Innan Facebook-filmen”

21-åringens advokat menar att den del som hans klient varit inblandad i inte handlar om våldtäkt utan om sexuellt umgänge innan Facebooksändningen startade. Enligt advokaten går det att bevisa att kvinnan varit fullt med på det som hände mellan henne och hans klient.

– I den vittnesbevisningen som åklagaren lägger fram har vi sett en Facebookfilm, men den intima stund som var mellan min klient och målsäganden inträffade cirka 45 minuter-en timme innan Facebookfilmen, säger 21-åringens advokat Stefan Wallin.

Hela filmen saknas

Men hela den film som kan finnas hos Facebook saknas fortfarande – vilket en av de våldtäktsmisstänktas advokat beklagar.

– Min uppfattning är att tingsrätten skulle få ett betydligt bättre underlag för sin bedömning av vad det egentligen är som inträffat om man väntade in filmerna. Nu går man till åtal med ett sämre underlag än vad man kanske kan få, säger advokat Henrik Stolare till TT.

Läs mer: Livesända våldtäkten – detta har hänt

Åtta vittnen

Under onsdagen meddelades att åklagare Pontus Melander väcker åtal mot de tre männen. Åtalet bygger bland annat på uppgifter från åtta olika vittnen. Utredningen har dragit ut på tiden och männen suttit häktade sedan den 25 januari. Pontus Melander har via en internationell rättshjälpsansökan kontaktat Facebook för att begära ut hela livesändningen.

Åklagare Pontus Melander.

I en tidigare intervju med SVT Nyheter Uppsala uppger åklagaren att det material de hittills fått in inte har varit komplett.

– Det filmmaterial vi har fått in är inte på långa vägar fullständigt, säger Pontus Melander.

På vilket sätt då?

– Vi vet att det finns mer material än det vi hittills fått in. Det vet vi via vittnesmål.

Åklagare Pontus Melander säger i ett pressmeddelande att han kommer att lämna kommentarer gällande åtalet vid en pressträff under eftermiddagen. SVT Nyheter Uppsala är på plats och livsänder pressträffen som startar klockan 14.30.

Läs mer: ”Vet att det finns mer material”

Sändning stoppades

Enligt ett flertal vittnen har övergreppet direktsänts och under morgonen söndagen 22 januari lyckades Uppsalapolisen lokalisera den lägenhet där övergreppet misstänks ha skett. Polisen åkte till lägenheten och vittnen kunde i en andra livesändning se när polis anländer. Sändningen bryts när en av poliserna vänder sig mot kameran.

Läs mer: Här avbryter polisen direktsändningen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

Mer i ämnet