Foto: Vegard Grött/TT

Vad tycker du är en lämplig lärargåva?

Publicerad

En ansträngning för familjer med ont om pengar eller ett sätt att visa sin tacksamhet för lärarnas arbete? Lärargåvor vid skolavslutningar är en omdebatterad fråga. Insamlingar som föräldrar gör till lärargåvor är inte reglerat i skollagen och det finns en del som tycker att skolorna skulle behöva tydligare riktlinjer. Vad tycker du?

SVT rapporterade · Vad tycker du är en lämplig lärargåva? Ge dina tips!

08.54
Ett kort/ brev som eleven skrivit själv värmer riktigt gott! Några saker behövs inte.
08.59
Ska man ge, tycker jag att man samlar en tia per barnen i klassen och ger blommor eller nåt. Gör inte som de gjorde i min klass där varje barn gav en gåva. Min klass bestod av ca 70% som kom från ett medelklass område och resten av oss som kom från "Höghusen" dvs. hyreshus för låginkomsttagare. Det var väldigt få av oss som hade råd att ge presenter till lärarna och man skämdes varje år.
09.04
En lämplig gåva till alla lärare vore om föräldrar tar sitt ansvar och uppfostrar sina barn så lärare kan fokusera på att lära ut det de är utbildade till.
09.51
Ett barns lärare är några av de viktigaste människorna i ett barns uppväxt och liv. Håller med Yrsa i hennes kommentar. Men fint också samla till en present vid avslutning och jul. Om någon inte har råd med t ex 20kr så kan den avstå utan att insamlaren berättar det.
09.51
Och.. vet ju inte såklart.. men har fått känslan att de som har synpunkt på att det inte ska ges presenter är få och inte är de som har lite pengar, snarare tvärtom.
09.52
Och.. jag tycker det är något humant och mänskligt att visa sin uppskattning till den/de som är med ens barn så mycket och undervisar. Upplever det lite kallt att krasst säga att ’det är deras jobb, de har betalt’. Om någon familj har det skralt är det en annan sak dock såklart.
09.55
Fick en stoppkork,figur som tupp.6åringen hade valt ut själv.Men som princip tycker jag att det är bra med en God Julhälsning från familjen
10.43
En sista kommentar.. att skolan skulle sätta riktlinjer för present eller inte känns märkligt...och håller inte med om mer presenter nuförtiden. Förr gavs det ju presenter till brevbäraren osv. För att visa uppskattning människor emellan för terminen som gått.
11.35
Räcker det inte med ett finputsat äpple längre? Det är tanken som räknas tycker jag!
12.20
Man kan ge en liten julblomma eller ge en slant till Stadsmissionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer