Foto: Pontus Stark/SVT

Våg av sadelstölder i regionen: ”Känns obehagligt att de varit här”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår en inbrottsvåg i regionen. Tjuvarna siktar in sig på stall och exklusiva sadlar.

– Det är både obehagligt och väldigt tråkigt, säger Alexandra Erikssson, verksamhetschef vid Lurbo ridklubb.

Tidigare i veckan slet tjuvarna upp ett fönster och tog sig in i stallet Hilton som ligger vid Lurbo ridklubb. En av dem som blev av med sin sadel är Anna Jonson.

– Det är en stor olustkänsla att de har varit här inne, säger Anna som var den som upptäckte att man haft inbrott.

Det här är första gången som något av stallen vid Lurbo drabbas av den här typen av inbrott. Stölden beskrivs som ett återkommande fenomen där gärningspersonerna vet vad de vill åt: Exklusiva sadlar.

– Man känner sig lite maktlös. Om man tittar på hur många som brukar få tillbaka sina sadlar så är det inte särskilt många. Det känns lite hopplöst att de i princip bara kommer och hämtar sadlarna, säger Alexandra Eriksson.

”Lite av en våg”

Den senaste tiden har det varit flertalet stallinbrott anmälts i både Västmanland och Uppland. Under sommarmånaderna har det endast rört sig om ett fåtal per månad. I september skedde en smärre boom med åtta inbrott. Polisen misstänker att internationella brottsnätverk ligger bakom stölderna.

– Det är lite av en våg, säger Jonas Eronen, presstalesperson hos polisen.

SVT besökte en av de drabbade gårdarna – hör mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.