Asfalten på ett omkring ett 100 meter långt vägavsnitt har rivits upp och vägen måste läggas om, uppger Trafikverket. Foto: Calle Elfström/SVT

Vägen bryts upp efter dieselutsläppet

Uppdaterad
Publicerad

Det mesta av dieseln som läckt ut efter gårdagens olycka vid Bärbyleden har sanerats. Men det är ännu oklart om utsläppet har påverkat vattentäkten som försörjer hela Uppsala.

Det var vid 16-tiden på måndagen som en tankbil lastad med diesel välte.

Enligt Uppsala Vatten och kommunens miljöinspektörer var den snabba saneringen under måndagskvällen viktig. Räddningstjänsten lade ut vallar av sand för att stoppa flödet av diesel från tankbilen.

– Jag tycker det var väldigt professionellt. Räddningstjänsten gjorde det väldigt bra, säger Bertil Lustig, VA- chef på Uppsala Vatten.

Asfalten på en stora delar av påfartsleden till Bärbyleden har brutits upp under dagen och ny asfalt ska läggas på sträckan.

– Man försöker ta bort eventuella rester från utsläppet som ligger i asfalten eller vägkanten. Men det görs nu en bedömning av dem på plats för att se om det finns någonting kvar, säger Ulrich Wimmer, miljöinspektör på kommunen.

Vägen avstängd hela veckan

Påfarten kommer att vara avstängd åtminstone veckan ut enligt Trafikverket. Hur lång tid sanering och asfaltering tar är oklart.

Nu ska markproverna som tagits analyseras för att kunna avgöra hur stor miljöpåverkan utsläppet orsakat. Men tack vare att det troligen var små mängder som rann ut i marken, och tack vare lerlagren under, så tros risken för grundvattentäkten vara liten.

– De lyckades sanera upp i princip allt igår, men vi utgår ifrån det värsta scenariot, och kommer att följa upp och kontrollera det här, säger Bertil Lustig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.