Våldet ökar i valrörelsen

Publicerad

Sverigedemokraternas distriktsordförande i Uppland Pavel Gamov misshandlades utanför partiets valstuga i Uppsala i fredags. På första maj utsattes även två Uppsala-moderater för fysiskt våld.

Flera partier vittnar om ett hårdare klimat i valrörelsen och det bekräftas även av justitieminister Beatrice Ask (M).

– Jag hade en dragning i veckan med Säpo, Rikspolisstyrelsen samt Stockholmspolisen och de varnade för ett uppskruvat tonläge i valrörelsen där fler extrema grupper deltar, säger hon till SVT Uppland under sin blixtvisit på Stora torget i centrala Uppsala.

Misshandlades vid valstuga

I fredags misshandlades Sverigedemokraternas distriktsordförande Pavel Gamov här, intill partiets valstuga.

– Det var tydligt att det var i egenskap av Sverigedemokrat de ville attackera mig. Det var tre killar i tonåren som var mycket hotfulla även fast jag inte fått allt för omfattande skador är detta alvarligt, säger han.

Flera partier bekräftar bilden

SVT Uppland har talat med flera partier som vittnar om ett hårdare debattklimat både på gator och torg men även på internet. Samtidigt vill de betona att våld hör till undantagen. Socialdemokraterna har varit skonade från sådana incidenter medan två moderater utsattes för fysiskt våld under en kampanj partiet anordnade vid Studenternas IP i torsdags förra veckan.

– Det var två skilda incidenter då en av våra partimedlemmar fick ta emot ett knytnävsslag och en annan blev tacklad, konstaterar Erica Lejonroos som är partiombud för Moderaterna i Uppsala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer