Ulrika Pettersson och Pernilla Marklund är med i projektet där man ska upptäcka våldsutsatta patienter. Foto: SVT

Folktandvården ska upptäcka våldsutsatta patienter – våld mot huvud och hals vanligt

Uppdaterad
Publicerad

Avvikande beteende och fysiska skador. Det är två av de saker som tandläkarna kan titta på när de undersöker sina patienter. Men nu ska Uppsalas tandläkare också införa rutinfrågor och går ut i skarpt läge för att upptäcka våld i nära relationer.

Under våren började Nationellt Centrum för kvinnofrid att utbilda Uppsalas yrkesaktiva tandläkare och tandsköterskor.

– Många av de våldsutsatta får motta slag mot huvud- och halsregionen, och det är ju vårt område, säger Katarina Wadstein, utvecklingschef på Folktandvården. 

Syftet är att de ska kunna hjälpa till att avslöja våld som förekommer i patienters nära relationer. Och Folktandvården på Liljeforstorg i Uppsala är en av pilotmottagningarna för projektet.

Utbildades redan 2017

Även Folktandvården i Storvreta är med i projektet och de tillsammans med Liljeforstorg ska vara förebilder för resterande mottagningar.

– Vi utbildade all vår personal kring våld i nära relationer redan 2017. Men då kom det upp ett önskemål om att vi borde kunna göra mer och det utmynnade i det här projektet, säger Katarina Wadstein, utvecklingschef vid Folktandvården.

När tandläkarna drar sina rutinfrågor kring hälsa och leverne så passar de också på att ställa en fråga om patienten varit utsatt för våld.

Finns det inte en risk att man känner sig obekväm när man får den frågan?

– Det är klart att det kan hända men det är bättre att vi ställer frågan än att vi låter bli, säger Katarina Wadstein.

Projektet pågår fram till jul och ska sedan utvärderas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.