Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Claes Littorin, ordförande för Landsbygdspartiet i Uppsala, kallar valstugans placering för ”bedrövlig”. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Valstugebråket: Stort missnöje över platsindelning

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Ett bråk har blossat upp till följd av att valstugorna har flyttat till Resecentrum. Landsbygdspartiet, som står på baksidan av tågstationen, är starkt kritiska till placeringen.

– Det är bedrövligt, säger Claes Littorin, ordförande för Landsbygdspartiet i Uppsala.

På framsidan av Resecentrum står valstugorna från de nio partierna som sitter i kommunfullmäktige. På baksidan ska Landsbygdspartiet, Medborgerlig samling och Utvecklingspartiet demokraterna stå.

Uppdelningen har inte tagits emot väl från alla.

– Jag antar att de inte vill ha oss icke-etablerade partier borta hos sig, säger Claes Littorin.

– Den här platsen är mycket sämre än på andra sidan, de som vill gå till valstugorna vet inte ens att vi finns här. Självklart ska alla vara på samma ställe.

Mandat styr

Vid förra valet stod partiet bland de andra på Stora torget, men i år tvingade byggarbete partierna att leta ny plats för sina stugor. Från förvaltningen lades tre tänkbara platser fram som förslag: Dragarbrunns torg, Celsiustorget och Resecentrum.

Valet föll på det sista och i mars kom tillståndet från polisen att nio stugor får ställas upp på framsidan och fyra på baksidan. Sedan beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott att fördelningen skulle ske utifrån senaste valresultatet – vilket i praktiken innebar att de nio partierna som har mandat i kommunfullmäktige skulle få platserna på framsidan.

– Vi var tvungna att dra gränsen någonstans, och det är en rimlig gräns – så gör man bland annat vid partidagar i Almedalen, säger Mohamad Hassan (L), kommunalråd och förste vice ordförande i utskottet.

I klippet får du veta mer om valstugebråket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Följ dina lokala nyheter om valet i Uppsala län 2022

Mer i ämnet