”Ett tag sparade jag på alla dickpics som jag fick och det var uppe mot 200 stycken. Då var jag 14-15 år gammal” – hör Vanessa Westermark berätta. Foto: Jasmin Lindberg / SVT

Vanessa om sexuellt ofredande online: ”Jag var bara 12 år”

Uppdaterad
Publicerad

Sexuella trakasserier på nätet har varit en del av Uppsalabon Vanessa Westermarks vardag under de senaste åren. Det började när hon bara var 12 år gammal och än i dag får hon oönskade nakenbilder och sexuella förslag på sociala medier.

– Oftast blir jag irriterad, arg och äcklad framför allt, säger Vanessa Westermark.

Ett mörkertal barn och unga utsätts för sexuella trakasserier och ofredanden på nätet. Det kan vara allt från utpressning och hot till sexuella förslag och oönskade nakenbilder. En som har erfarenhet av detta är Vanessa Westermark som har tusentals följare på sociala medier.

– Förut fick jag betydligt mer än vad jag får nu. Nu kanske det är runt 10 dickpics i veckan. Ett tag sparade jag på alla dickpics som jag fick och det var uppe mot 200 stycken. Då var jag 14-15 år gammal.

”Trodde det var normalt”

Polisen ska nu satsa på att öka kunskapen om sexualbrott mot barn och ungdomar på nätet och det tycker Vanessa Westermark är bra. Nu i efterhand hade hon önskat att någon upplyst om hennes rättigheter på nätet och att det är brottsligt att skicka nakenbilder till minderåriga.

– Det var väldigt många äldre killar och män som brukade ge mig komplimanger. Sedan ville de ha bilder på mig och utnyttjade mig genom manipulation. Då trodde jag att det var normalt.

Vanessa har inte anmält några av bilderna till polisen men hoppas på att detta ska tas på större allvar i samhället.

Hör mer om vad Vanessa Westermark varit med om och hur konversationerna kan låta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.