Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Under julhandeln hade företaget Syster Elsa ett tält på Sergels torg i Stockholm. Foto: Syster Elsa

Vårdbolag vill öppna covidtält på Stora torget – regionen kritisk

Uppdaterad
Publicerad

Det privata vårdföretaget Syster Elsa har ansökt om att få sätta upp ett tält på Stora torget i Uppsala för att sälja och genomföra snabbtester. Regionens provtagningsansvarige är kritisk till planerna.

Inför jul- och nyårshelgerna utförde företaget snabbtest, så kallade antigentest, på Sergels torg och Norrmalmstorg i Stockholm. Nu har man ansökt om att få öppna provtagningstält på Stora torget i Uppsala.

– Vi gör det här för att avlasta Regionens testning. Att identifiera smittade personer, som då kan stanna hemma, säger Elsa Wiström, vd på Syster Elsa.

Att placera det på torget kan ses som att ni uppmanar eventuellt covidsjuka personer att ta sig in till centrum. Kan inte det öka risken för smittspridningen?

– Man ska självklart inte gå i butiker om man är på väg att testa sig. Och om man känner sig dålig ska man inte åka kollektivtrafik till centrum.

Hänvisar vidare

Påvisad covid-19 med antigentester är sedan november anmälningspliktigt genom smittskyddslagen och man har skyldighet att utföra smittspårning. Men företaget gör inte det, utan hänvisar positivt provtagna personer vidare till 1177 för att göra ett bekräftade PCR-prov.

Först då, genom det testet, görs smittskyddsanmälan.

– Vi har ingen läkare och kan därför inte rapportera till smittskyddet, så från Socialstyrelsen har vi fått informationen att vi måste uppmana alla våra positiva att göra ett PCR-prov. Så kommer vi runt det, säger Elsa Wiström.

”Låter skattebetalarna bekosta”

Fredrik Settergren, chef för Nära vård och hälsa och ansvarig för Region Uppsalas provtagning, är kritisk till upplägget.

– Man får fråga sig hur etiskt det här är, att sälja en tjänst och sedan skicka personen vidare till sjukvården och låta skattebetalarna bekosta smittspårning och det andra – sådant som man måste göra som vårdgivare, säger han. 

Ansökan om tältresningen har lämnats in till polisen, som i sin tur har begärt ett yttrande från kommunen som i egenskap av förvaltare av marken har vetorätt.

Förtydligande: Syster Elsa utför även PCR-prov mot betalning, som genom vårdcentral företaget är knutet till rapporteras in till smittskyddet för smittspårning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet