På ett år har kostnaden för hyrpersonal ökat med 53 procent, från 116 miljoner till 178 miljoner. Foto: SVT/TT

Vårdförbundet: ”Ta itu med löneproblemet för sjuksköterskor”

Uppdaterad
Publicerad

Lönerna för sjuksköterskor på Akademiska sjukhuset måste förändras. Det säger Vårdförbundet efter att SVT Nyheter Uppsala rapporterat om att kostnaderna för inhyrd personal ökat med 53 procent på ett år.

–Det finns ett strukturellt löneproblem, säger Kristina Lundmark, avdelningsordförande på Vårdförbundet i Uppsala.

SVT Nyheter Uppsala har bett regionen ta fram siffror över kostnaden för inhyrd personal för 2017 och 2018. På ett år har kostnaden för hyrpersonal ökat med 53 procent, från 116 miljoner till 178 miljoner.

Vårdförbundet menar att det saknas tillräcklig löneutveckling för sjuksköterskor på Akademiska sjukhuset och att det därför är svårt att rekrytera fast anställd personal.

– Det måste man ta itu med nu för annars kommer den här utvecklingen inte stanna av utan den kommer att fortsätta, säger Kristina Lundmark på Vårdförbundet.

Tvingats höja ingångslönerna

Anna Wadenhov är HR-direktör på Akademiska sjukhuset. Hon menar att även sjukhuset vill se en bättre löneutveckling för erfarna och yrkesskickliga sjuksköterskor, men att man i stället tvingats höja ingångslönerna i konkurrens med andra arbetsgivare.

– Det är egentligen inte där vi vill skapa en förändring, utan vi vill kunna se en löneutveckling över tid för våra skickliga medarbetare.

Men blir det inte billigare att höja lönerna ordentligt för sjuksköterskorna som är fast anställda och behålla dem än att ta in hyrpersonal?

– Det blir absolut billigare. Vi räknar med ungefär en dubbel kostnad för vår hyrpersonal. Men då måste man också tänka på hur bokslutet såg ut för sjukhuset. Vi har i dag inte en budget i balans och de pengar vi har lagt på hyr, det är inte pengar som sjukhuset har. Så vi måste använda våra skattemedel på ett klokt sätt.

Två procent

För två år sedan satte Sveriges kommuner och landsting, SKL, ett gemensamt mål om att bryta beroendet av inhyrd personal senast 1 januari 2019.

Akademiska sjukhuset har alltså i stället kraftigt ökat sina kostnader för personal som man hyr in. Nu har man kommit överens med Region Uppsala om ett nytt mål.  Under 2019 ska max två procent av de totala lönekostnaderna ligga på inhyrd personal.

Hur ska ni nå det på ett år?

– Just nu ser vi att vår personalomsättning är i hyfsad balans. Vi anställer i samma takt som personer slutar hos oss. Det vi behöver göra nu är att få in ytterligare resurser och stärka vår rekrytering samt behålla våra befintliga medarbetare, säger Anna Wadenhov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.