Efter leken är Astrid Remb trött, så Livia lägger sig bredvid henne och slumrar en stund. Foto: SVT

Vårdhunden Livia får barnen att glömma smärtan

Uppdaterad
Publicerad

Hon ser ut som en helt vanlig hund, men sexåriga Livia är inte vilken jycke som helst. På Akademiska sjukhuset pågår just nu ett unikt forskningsprojekt där man vill ta reda på om hundterapi kan få sjuka barn att må bättre och Livia spelar huvudrollen.

Till en början är inte Astrid Remb, fem år gammal, så intresserad av Livia. Hon har ont mest överallt och är trött efter operationen. Livia får därför snällt lägga sig bredvid Astrid i sängen och vänta. Men det dröjer inte länge innan nyfikenheten tar över.

– Kan hon leka med de där grejerna? frågar Astrid och tittar mot Livias leksaker som står uppradade på fönsterbrädet.

En stund senare har hon hunnit tävla i tärning mot Livia, fått henne att leta efter godisar och trä ringar på en kon. Detta trots att Astrid knappt orkar röra sig i sängen.

– Hon har sett fram emot att träffa Livia och jag hoppas att besöket kan hjälpa henne att kvickna till efter operationen, säger pappa Ludvig Remb.

Unikt forskningsprojekt

Den sexåriga labradoodlen Livia innehar huvudrollen i det unika forskningsprojekt som just nu genomförs på Akademiska sjukhuset. Många är överens om att djur kan ha en positiv inverkan på sjuka barn i en stressig sjukhusmiljö, men genom sin avhandling vid Uppsala universitet vill barnsjuksköterskan Maria Lindström Nilsson finna vetenskapliga belägg för påståendet.

– Precis som med en tablett vill vi bevisa att vårdhundar, som utbildats att arbeta inom barnsjukvården, är ofarliga och har effekt, förklarar barnläkaren Ann Edner, som är initiativtagare till forskningsprojektet och huvudhandledare för avhandlingen.

”Gör att smärtan glöms bort”

Forskningen genomförs på avdelning 95 B, en barnkirurgisk och barnneurologisk avdelning. Rent konkret går projektet till så att 25 slumpmässigt utvalda barn får börja med att leka utan hund i en halvtimme och sedan träffa Livia och hundtränaren Helena Odenrick i en halvtimme, samtidigt som 25 andra barn får börja med att träffa Livia och sedan leka.

Under besöken mäter Maria Lindström Nilsson de fysiologiska parametrarna på stress och lugn i kroppen. På så sätt kan hon se vilken effekt hunden har på barnen. Parallellt med detta får barnen och deras föräldrar fylla i enkäter om sina upplevelser av besöket. Hitintills har 19 patientbesök genomförts.

– De fysiologiska parametrarna kan jag inte uttala mig om än, men de enkätsvar jag har fått in har varit väldigt positiva. En förälder beskrev det som så att hunden gör att smärta och andra jobbiga situationer glöms bort, berättar Maria Lindström Nilsson.

Ingen risk för allergi

Ann Edner, som även är Livias ägare, berättar att några varit skeptiska till hundar på sjukhus på grund av risken för allergi och det är något de vägt med i projektet.

– Det finns inga allergifria hundar, men olika hundindivider kan utsöndra olika mängd allergener. Det visade sig när vi testade att Livia utsöndrar en väldigt låg dos, och när vi tvättar henne med ett specialschampo kan vi inte mäta några allergenmängder alls.

I Ann Edners arbetsrum finns det numera därför en dusch, så att Livia ska kunna tvättas inför varje patientbesök.

– Andra har varit oroliga över att hon ska dra in en massa bakterier, men även det undersöker vi i forskningsprojektet och preliminära resultat har visat att det inte är någon fara så länge hunden är frisk och badas inför besöken.

Miljonprojekt

Forskningsprojektet har kostat drygt fyra miljoner och Ann Edner berättar att många andra barnsjukhus spänt väntar på att höra vad de kommer fram till.

– Vad jag vet så är det här forskningsprojektet unikt, ingen har gjort något sådant här tidigare, förklarar hon.

– Men än återstår mycket arbete, så det dröjer nog något år till innan vi kan presentera våra slutresultat, säger Maria Lindström Nilsson.

Om resultaten blir positiva hoppas Maria Lindström Nilsson att hundterapi ska kunna bli en integrerad del av sjukhusets verksamhet, i likhet med lekterapi.

Inget hundjobb direkt

Tillbaka i Astrid Rembs rum på avdelning 95 B har Livia återigen lagt sig till rätta bredvid Astrid. Varje besök avslutas på det sättet, med en stunds gos och nedvarvning. Och det tar inte mer än några minuter innan både Livia och Astrid har somnat.

– Det är ingen tvekan om att Livia trivs, det finns ingen som är så glad över att komma till jobbet som hon, konstaterar Ann Edner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.