Genrebild. Foto: TT

Våren kom till länet under helgen

Uppdaterad
Publicerad

Våren syns allt tydligare i länet och landet. Under helgen resulterade de ihållande plusgraderna i att många vårtecken kom fram.

– Det säger bara 'bang!' just den här helgen, säger Didrik Vanhoenacker, biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Enligt SMHI är det officiellt vår i södra Sverige men under helgen rådde vårtemperatur, alltså att dygnsmedeltemperaturen är över noll grader, i stora delar landet.

– Det säger bara 'bang!' just den här helgen, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, och syftar på vårens intågande. Vanhoenacker fortsätter:

– Någonstans mellan Uppsala och Gävle har de första vårtecknen dykt upp samtidigt som det fortfarande finns en del snö i skogen kvar.

Våren startade tidigare i år än förra året. Men det har ingenting med den rekordvarma sommaren 2018 att göra.

– Det finns inget väderminne kvar från i somras som gör att det blir tidigare vår i år, vädret varierar snabbare och mer än så. Däremot har vi en trend att det blir varmare och varmare år för år och att vintrarna blir kortare. Men i den trenden kan det variera, så att det blir en senare vår — som förra året, säger Vanhoenacker.

Hans favorit bland vårtecken är dock den lilla insekten vridvinge, som parasiterar på sandbin.

– Just att passa på att kolla på insekter i en sandig slänt nu, det är ashäftigt! Annars är det läckert också med alla flyttfåglar som anländer nu, säger han. Sen kommer det snart börja rassla in rapporter om sädesärlor, som hör till den andra omgången vårfåglar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.