Risken till otrohetsaffärer ökar på våren enligt psykolog Åke Pålshammar. Foto: TT

Psykologen: ”Vårkänslorna frestar oss till otrohet”

Uppdaterad
Publicerad

Känner du hur det liksom spritter i kroppen? Våren är här, känslorna bubblar och benägenheten till att vara otrogen ökar då förståndet loggar ut och känslorna tar över. Det enligt forskare vi talat med.

Det är ju allmänt känt att katter reagerar på ljuset och blir lite smått galna på vårkanten. Men det är faktiskt ingen skillnad för oss människor. Sömnhormonet melatonin trycks bort och ersätts av lyckohormonerna oxytocin och dopamin.

– Vi får en riktig rush av hormoner som gör att förståndshjärnan får stå tillbaka för känslorna. Det kan nästan kännas som att man är lite berusad, säger Åke Pålshammar, neuropsykolog och senioruniversitetslektor vid Uppsala Universitet.

Och när vi hamnar i detta tillstånd så finns det en risk att vi blir mer benägna till att vara otrogna. Det visar både tidigare psykologisk forskning och fokusundersökningar, berättar Åke Pålshammar.

– Oftast handlar det om tillfällig attraktion. På våren tar vi av oss kläderna, vi är mer öppna och om vi ler så smittar det, säger Åke Pålshammar.

Yngre blir mer påverkade av vårkänslorna

Den euforiska rush som man känner av är oftast starkare hos personer under 25 år.

– Det handlar om att den frontala delen av hjärnan inte är riktigt mogen än. Och då blir vi mer mottagliga för den här typen av känslor, säger Åke Pålshammar.

Han tror att allt handlar om den evolutionära utvecklingen där man ska våga och ta risker i yngre år. Man kanske också ska leta efter en partner som man sedan skaffar familj med.

– Det kanske finns en risk med att man inte har samma mentala bromsar, men drivet är nog mer en fördel när man är ung, säger Åke Pålshammar.

Hör hur känslorna bubblar i vårvimlet:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.