O-Ringens generalsekreterare Jens Lindquist tycker att Uppsala passar både för orienterarna som vill ut i naturen och besökarna som vill se staden. Foto: TT/SVT

Världskänd orienteringstävling till Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen blev det klart att orienteringsäventyret O-Ringen hålls i Uppsala år 2020. Under fem tävlingsdagar springer både elit- och nybörjarorienterare genom Uppsalas naturreservat och grönområden.

20 000 deltagare och intresserade väntas besöka Uppsala när O-Ringen hålls i juli 2020. Under fem tävlingsdagar kommer etapperna ske på flera håll runt om i Uppsala.

Bland annat i Hågadalen och hela tävlingsveckan inleds i naturreservatet Nåsten.

”Finns mycket att uppleva”

O-Ringens generalsekreterare Jens Lindquist tycker att Uppsala passar både för orienterarna som vill ut i naturen och besökarna som vill se staden.

– Det finns mycket att uppleva för besökarna och det är nära att ta sig till för deltagarna. Uppsala är en stor stad med småstadskaraktär. Och ska vi locka orienterarna så är det naturligtvis med naturen. Uppsala kommer sticka ut som ett speciellt orienteringsresmål för de som deltar i O-Ringen de kommande åren, säger han.

Mytomspunnet område

Ett av tävlingsområdena som är av särskilt intresse är naturreservatet Lunsen. Ett enligt honom mytomspunnet område i orienteringskretsar.

–  För både elit- och nybörjarorienterare är det med skräckblandad förtjusning som man tar sig in i Lunsen. Det är mytomspunnet. Ett av tio områden som man som orienterare ska ha sprungit innan man lägger av. Det är småskuret, svårt att läsa in på kartan och det ser likadant ut överallt. Men det är också fantastiskt vackert, säger Jens Lindquist.

Omkring tusen ideella funktionärer från åtta orienteringsklubbar i Uppland kommer hjälpa till med att genomföra arrangemanget.

Invigningen av O-Ringen 2020 planeras att hållas på Studenternas idrottsplats, vars nyrenovering då hoppas vara klar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.