De stora fiskarna dör och försvinner från systemet i varmare vatten, förklarar Magnus Huss, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet. Foto: TT/SVT

Mindre gäddor och abborrar när vattnet blir varmare

Uppdaterad
Publicerad

Mindre abborrar och gäddor är att vänta i takt med klimatförändringarna. När vattnen blir varmare klarar de största fiskarna sig sämre än de små, visar forskningsstudier från Sveriges lantbruksuniversitet.

Ämnesomsättningen hos fiskar ökar när vattnet blir varmare och då måste fisken äta mer. Jakten förbrukar energi och stora fiskar klarar inte av att kompensera för sitt behov av mat. Det här innebär att i takt med att vattnet blir varmare, blir fiskarna mindre i storlek.

– De stora fiskarna klarar sig sämre och dör när temperaturen i vattnet stiger, säger Magnus Huss, forskare vid SLU.

Följ med till Biotestsjön utanför Forsmark i klippet ovan. Där släpps kylvattnet ut från kärnkraftverket och vattentemperaturen är runt 5 till 10 grader varmare än vattnet strax utanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.