Värmen har kommit till länet – och Uppsala brandförsvar fortsätter att avråda från eldning. Foto: TT

Sommarhetta i länet – brandförsvaret avråder från eldning

Uppdaterad
Publicerad

Under den resterande delen av veckan ser det ut att kunna bli upp mot 30 grader i Uppsala län. I och med de höga temperaturerna avråder Uppsala brandförsvar från eldning, men för tillfället väntas inget nytt eldningsförbud införas.

– Just nu är det tillräckligt fuktigt i marken. Men det kan svänga snabbt, därför avråder vi från eldning, säger Elisabeth Samuelsson, brandchef vid Uppsala brandförsvar.

Uppsala brandförsvar följer SMHI:s brandriskprognos, som avser hur torrt det är i marken.

– På lördag visar SMHI:s prognos i länet en fyra på en femgradig skala gällande risken för brand. Vanligtvis inför vi bara eldningsförbud om risken bedöms som mycket hög, vilket den prognosen inte visar, säger Elisabeth Samuelsson.

Kan torka fortare än väntat

Den 3 juli hävdes det eldningsförbud som infördes i länet den 16 juni. Enligt SVT:s meteorolog kommer temperaturerna runt om i Uppsala län att kunna uppgå till 30 grader under slutet av veckan, och högsommarvärmen väntas stanna till mitten på nästa vecka.

– Viktigt att ta i beaktande är att det kan torka fortare i marken än väntat, så läget kan förändras, säger Elisabeth Samuelsson.

Risken för brand skiftar också i olika delar av länet.

– Det kan se väldigt olika ut lokalt, alltså hur fuktigt eller hur torrt det är i marken, vilket innebär att det är svårt att ge en generell bild av brandrisken i hela länet, säger Elisabeth Samuelsson.

”Var försiktig”

Därför finns det några saker som brandchefen vill trycka på inför de kommande dagarnas varma väder.

– Jag säger igen att vi avråder från eldning. Kör hellre rishögar till soptippen än att elda upp dem. Eldar du ändå, var mycket försiktig, säger Elisabeth Samuelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.