• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Norrtälje i Stockholms län. Det brinner i en butiksbyggnad på Estunavägen i Norrtälje. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm. Läs mer

Hushållens varningsmottagare i beredskapszonen runt Forsmarks kärnkraftverk kan fundera sämre under några veckors tid. Foto: Tomas Oneborg

Varningar runt Forsmark kan få svårt att nå fram

Publicerad

Just nu renoveras antennerna i radiomasten i Östhammar. Det gör att de varningsmottagare som Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB, delar ut till boende i beredskapszonen runt kärnkraftsverket Forsmark kan fungera sämre.

Enligt Länsstyrelsen kan varningsmottagarna ha svårt att få kontakt med radiomasten under renoveringsarbetet, men ett sätt att få bättre mottagning är att fästa den mottagare som delats ut till hushållen vertiaklt.

– Det här gör mottagningen bättre även under normala förhållanden, säger Ingela Grundel på MSB, i ett pressmeddelande.

Renoveringen av Östhammarsmasten är klar om fyra veckor, i mitten på juli. Då gäller frekvens 101,6. Fungerar inte det kan varningsmottagaren behöva bytas ut och då ska Länsstyrelsen kontaktas.

Beredskapszon kan utökas

Sedan ett år tillbaka gäller också att hushåll i beredskapszonen larmas om eventuella olyckor vid Forsmark via ett meddelande i mobiltelefonen eller ett telefonsamtal till den fasta telefonen.

Regeringen vill på sikt utöka beredskapszonen runt Forsmark med 10 kilometer, från 12-15 kilometers radie i dag till 25. Då kommer fler hushåll runt Forsmark att få varningsmottagare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer