Julia Arvidsson (t.v) tycker det är en självklarhet att även kvinnor nu ska mönstra. Foto: SVT

Värnplikten tillbaka: ”Bra för Sverige, dåligt för oss”

Uppdaterad
Publicerad

Den allmänna värnplikten återinförs, efter att ha varit vilande sedan 2010. Nu kommer 13 000 ungdomar att kallas till mönstring. Regeringsbeslutet att återinföra värnplikten togs emot med blandade känslor av tvåorna på Kunskapsgymnasiet i Uppsala.

– Det är bra för Sverige men dåligt för oss. jag vill inte spendera ett år ute i skogen, istället för att till exempel studera, säger Joel Ljungkvist.

Försämrat läge

Värnplikten har varit vilande sedan 2010. Att den nu återinförs beror bland annat på att Försvarsmakten inte har lyckats rekrytera tillräckligt många frivilliga.

– Inledningsvis gick det bra att personalförsörja med frivilliga, men de senaste två åren har vi nått siffror på 60 procent och då är det krångligare och man vet inte förrän på inryckningsdagen hur många som kommer vilka kategorier och vad det är vi ska utbilda.

Den andra anledningen till att värnplikten återinförs är att det säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde har försämrats. Peter Wallström tror att värnplikten kommer att förbättra Sveriges försvarsförmåga.

– Det blir bättre av flera skäl: Nu vet vi att vi fyller upp våra förband och utbildar det som vi ska utbilda, säger han.

13.000 ska mönstra

Det nya beslutet innebär att alla som är födda 1999 och 2000 snart kommer att få hem information om vad totalförsvarsplikt innebär. Av dem kommer totalt 13.000 att kallas till mönstring. Sedan väljs cirka 4.000 av dom ut till att göra grundläggande militär utbildning med värnplikt. Regementet i Enköping räknar med att ta emot 350 av dem.

– Blir jag kallad tror jag att jag gör det ändå, det kan ändå vara en bra upplevelse att lära sig lite disciplin och se hur det fungerar där, säger Ludwig Wonsell som går i tvåan på Kunskapsgymnasiet.

Värnplikt för alla

Värnplikten kommer från och med nu vara könsneutral, vilket innebär att både män och kvinnor kommer att kallas till mönstring. Eleven Julia Arvidsson är en av dem som kan tänka sig att göra värnplikten.

– Det är ganska självklart att det ska vara lika för båda. Jag har inget emot att göra värnplikten. jag tror att det är en bra upplevelse att ha i bagaget. Det ser bra ut på CV:t och man växer som person, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.