Den nedrivna kraftledningen startade en kraftig brand genom att bli ”som ett 150 meter långt tomtebloss” när strömmen slogs på. Foto: Utryckning Uppsala

Vattenfalls miss – slog på strömmen i nedfallen kraftledning

Publicerad

Såväl skogsägaren som Vattenfall var inblandade när den allvarliga skogsbranden söder i Hargshamn startade i veckan. Vattenfall missade att en kraftledning låg på marken – och slog på strömmen.

– Då smattrar det till och man har beskrivit det som ett 150 meter långt tomtebloss – omedelbart startar då en kraftig brand, säger Dan Glöde, vd för Hargs Bruk.

Han konstaterar att såväl entreprenören som arbetade med avverkning på uppdrag av Hargs Bruk – och två reparatörer från Vattenfall som precis kommit till platsen utsattes för en stor risk.

– De befann ju sig i direkt livsfara när strömmen slogs på, så jag är väldigt väldigt tacksam att det inte blev några personskador, säger Dan Glöde, Hargs Bruk.

Marken antändes av att Vattenfall kopplade på strömmen i nedfallen kraftledning. En kraftledning som rivits ned av Harg Bruks entreprenörer.

Första småbränderna släcktes snabbt

Vid 11-tiden på förmiddagen hade en skogsmaskin rivit ned kraftledningen då man transporterade timmer under den. Tre små eldhärdar ska då omedelbart ha släckts av maskinisten som därefter kontaktade Vattenfall.

Enligt Vattenfall hade man då redan upptäckt avbrott på en ledning och börjat felsökning. Man ska då ha hittat – och åtgärdat – ett fel som man trodde orsakat avbrottet. Man ska inte ha kopplat ihop avbrottet – med larmet från skogen om den nedrivna kraftledningen.

 - Vi behandlade dem som två separata avbrott, säger Lee Gidlöf, kommunikationschef på Vattenfall.

Tre personer i närheten när strömmen slogs på

När två reparatörer från Vattenfall just hittat till den nedrivna kraftledningen – slog driftcentralen på strömmen för att testa att felet var avhjälpt. Istället antändes alltså marken och startade en skogsbrand som slukade 50 000 kvadratmeter.

- Det handlade om någon tiondels sekund innan strömmen automatiskt slogs ifrån. Men det hann antända marken, säger Lee Gidlöf på Vattenfall.

- Vi hade tyvärr inte information om att det var just den ledningen låg på marken förrän efter att vi kopplade på strömmen. Vi ser naturligtvis väldigt allvarligt på det inträffade. Hade vi fått informationen tidigare hade ledningen givetvis aldrig kopplats in.

Vattenfall har anmält händelsen till Elsäkerhetsverket och kommer även göra en intern utredning.

– Vi har ansvar för elnätet och har följt våra rutiner, vi får se om utredningen visar att vi behöver ändra på någonting, säger Lee Gidlöf.

Markägare: behövs utredas

Skogsägaren Hargs Bruk konstaterar att man brustit i sina rutiner när man inte anmält avverkningen vid kraftledningen till Vattenfall. Man ser det även som ett arbetsmiljöärende och anmäler till Arbetsmiljöverket.

– Vi själva gör en utredning om hur det här kunde ske. Dels hur maskinen kunde komma åt ledningen, och varför vi inte anmälde till Vattenfall att vi arbetade där. Det andra är att strömmen slogs på och tände branden – och den delen av utredningen får Vattenfall göra, säger Dan Glöde, vd, Hargs Bruk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer