Det finns en mätare vid Islandsfallet i Uppsala. De senaste dagarna har man där sett en minskning av vattennivån. Foto: SVT Uppsala

Vattennivån sjunker i Fyrisån

Publicerad

I centrala Uppsala har vattennivån sjunkit stadigt de senaste dagarna. Ute i landskapet är det dock fortsatt översvämmat på flera håll.

SMHI har tidigare varnat för högt vattenstånd både i Fyrisån och i Mälaren. Nu varnas det enbart för höga flöden i den övre delen av Fyrisån. De senaste dagarna har man kunnat se att vattennivån sjunkit vid Flödesmätaren som finns vid Islandsfallet i centrala Uppsala.

– Inne i stan sjunker det stadigt. De senaste dagarna har det gått ner med 10-15 centimeter, säger Zahrah Lifvendahl, vattensamordnare vid Uppsala kommun.

I centrala Uppsala har inte Uppsala kommun tagit emot några anmälningar om att den förhöjda vattennivån orsakat översvämningar. Däremot har den ställt till med en del problem.

– Det har varit problematiskt nedanför Islandsfallet. Där fick vi koppla om strömmen till husbåtarna som ligger där, då elskåpen hamnade under vatten, säger Per-Rickard Rönnberg, enhetschef för renhållning i Uppsala kommun.

Utmed Fyrisån och dess tillflöden på landsbyggden kan man fortsatt se översvämmad mark.

– Jag har nog aldrig sett så här mycket vatten ute i landskapen tidigare. Det kan ta lång tid för det att försvinna. Vattnet behöver, på många platser, sjunka ner i jorden och den är redan väldigt vattenmättad, säger Zahrah Lifvendahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.