”Det är svårt eftersom det inte bara handlar om en natt, utan fyrverkerier som smäller under många dagar” säger veterinären Malin Santesson. Foto: TT/Viktor Wrange/SLU

Veterinären: ”Inte bara nyårsnatten som är besvärlig”

Publicerad

Nyårsnatten kan vara besvärlig för många djur och deras ägare. Men samtidigt kan det vara svårt att förebygga de problem som uppstår när fyrverkerier avfyras.

– Det är svårt eftersom det inte bara handlar om en natt, utan fyrverkerier som smäller under många dagar, säger veterinären Malin Santesson.

Djur och djurägare kan uppleva nyårsnatten som en besvärlig tid. De senaste dagarna har det bland annat rapporterats om hästar som råkat illa ut under natten till det nya året.

Malin Santesson, som är veterinär på hästkliniken vid Universitetsdjursjukhuset i Uppsala, menar att det kan vara svårt att förbereda sig inför nyårsfirandet eftersom det är utspritt och sker över en längre period än enbart nyårsnatten.

Att exempelvis ta in hästarna från hagen är ingen självklar lösning för att skydda dem från ljudet från fyrverkerierna och skador, menar Malin Santesson.

– Till och med om hästarna är i stallet så finns det risk att de råkar illa ut. Smällarna kan få dem att få panik inne i stallet och springa runt så att de skadar varandra eller sig själva, säger hon.

Låt hästarna lyssna på radio

– Ett tips är att stalla in hästarna, täcka för alla fönster och sätta igång radion. Ett annat är att gå runt i grannskapet och be dem att inte smälla fyrverkerier i närheten, säger Malin Santesson.

Andra ser medicin som en utväg för lösa problemet.

– Vissa har kontaktat oss för att få ut lugnande till sina hästar, men det är inte en långsiktig lösning eftersom det smäller under flera dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.