Antalet fall av influensa brukar vara som flest under februari-mars, enligt Folkhälsomyndigheten. Foto: isabell Höjman/TT

Smittskyddsläkaren: ”Vi har inte nått toppen”

Uppdaterad
Publicerad

Influensasäsongen har inte tagit fart ännu i region Uppsala. Förra veckan diagnostiserades 18 fall i sjukvården. Men smittskyddsläkare Helena Palmgren tror att influensaspridningen nu kan ta fart.

Första tecknen på influensasäsongens ankomst till region Uppsala kom före jul, och den har smugit i gång. Hittills. Förra veckan registrerades 18 fall.

– Men alla uppsöker inte sjukvården för att man har fått influensa. Man får räkna med tio gånger fler fall, säger Helena Palmgren.

Hon håller med om att inledningen på influensasäsongen varit lugn, men att den fortsätter så är inte troligt.

– Men erfarenhetsmässigt vet vi att mellan 1-5 procent av befolkningen drabbas. Influensa är den infektionssjukdom som efter förkylning drabbar flest.

Översatt till hur många som bor i regionen kan vi alltså grovt räkna med att nästan 20 000 personer kommer att känna av hög feber, smärta i musklerna och bli hemma 1-2 veckor.

Kan ta fart nu

Och det är nu man räknar med att  influensan tar fart, när ledigheten är över för de flesta och skolorna är i gång igen. Vi beblandar oss mer helt enkelt.

När nås kulmen?

– Troligen under februari månad.

Region Uppsala har fått in mer vaccin vilket gör att riskgrupperna gravida, personer med kroniska sjukdomar och de över 65 år kommer att kunna få en spruta.

– Helst skulle vi vilja vaccinera fler för att hindra spridningen, men vi fick inte så stor tilldelning.

Hur skyddar man sig själv och andra  bäst nu då?

– Genom god handhygien och att man stannar hemma om man känner symptom.

Fryser du – då kan influensan ha slagit till

  • Influensa är en luftvägsinfektion som återkommer regelbundet.
  • Symptom är frossa, snabbt stigande feber, allmän muskel- och huvudvärk.
  • Virus sprids som dropp- eller kontaktsmitta.
  • Folkhälsomyndigheten rekommenderar att personer med ökad risk vaccinerar sig.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.