Foto: TT

Polisen påbörjar översyn av säkerheten på Arlanda

Publicerad

Polisen utreder polisen hur kontrollen av riskpersoner ska kunna bli bättre på Arlanda. Det efter att det visat sig att flera anställda på flygplatsen ingår i, eller har kopplingar till, kriminella nätverk.

– Nätet är inte tillräckligt finmaskigt överallt, säger underrättelsechef Palle Nilsson till TT.

Polisen har påbörjat en översyn av rättsläget gällande säkerhetsbedömningar av personer som är anställda på skyddsobjekt, och när och hur man kan flagga för risker. Det bland annat efter att det visat sig att flera anställda på Arlanda flygplats har kopplingar till kriminella nätverk.

– Vi vill ha en rättsutredning om delande av information mellan myndigheter och företag, där sekretesslagstiftningen behöver tydliggöras så att de som jobbar där vet vad som gäller. Att man kan utöka samverkan, men ändå hålla sig inom lagstiftningen, givetvis, säger Palle Nilsson.

Det är tidningen Kvällsposten som fått ta del av en underrättelserapport från Stockholmspolisen där det framkommer att ett tiotal personer med kopplingar till kriminella nätverk arbetar på Arlanda. Däribland i säkerhetskontrollen. Två ska redan 2017 ha blivit uppsagda enligt tidningen — en av dem på grund av säkerhetsskäl.

”Risk för påtryckning”

Polisen bör ha kontroll på anställda i situationer som dessa, menar Palle Nilsson vidare.

– Men det betyder inte per automatik att de personerna inte kan jobba där, för det kan ju vara släktrelationer eller något annat. Men det finns en risk för att man genom påtryckning kan bli en vad vi kallar möjliggörare. Och vi tycker att det borde vara en bättre kontroll över dem, säger Palle Nilsson, chef på underrättelseenheten i polisregion Stockholm.

Underrättelserapporten togs fram förra hösten av Stockholmspolisens underrättelsesektion tillsammans med gränspolisen och lokalpolisområdet Arlanda.

Det finns inget i rapporten som tyder på att det pågår brottslig aktivitet, enligt Nilsson:

– Rapporten visar på att det finns en risk för att det skulle kunna bli en infiltration av kriminella men det finns inget som tyder på pågående brottsaktivitet. Det är ett förebyggande arbete som man måste vidta, för att minska risken.

Arlanda har tidigare fått stark kritik för gränskontrollerna i en Schengenrapport och för några veckor sedan avslöjades att personer som befunnit sig illegalt i Sverige varit anställda som städare i polisens utrymmen på Arlanda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.