Lindbacken öster om Uppsala är ett av Uppsalas nyare bostadsområden. Foto: SVT

Villapriserna stiger mest i landet i Uppsala län

Uppdaterad
Publicerad

Priserna på både bostadsrätter och villor i länet har stigit de tre senaste månaderna. Prisökningen på villor har varit störst i hela landet.

Villapriserna i Uppsala län har stigit med 6,0 procent under juli till september, vilket är den största ökningen i landet.

Det visar nya siffror från Svensk mäklarstatistik, som sammanställts av Länsförsäkringar fastighetsförmedling.

– Det som vi har sett, om vi backar klockan ett år, är att vi haft en väldigt hög marknad med övertalighet i nyproduktioner. Nu när marknaden blir starkare igen så har villorna inte tappat lika mycket utan ligger på en jämnare prisnivå, säger Peter Jakobsson, fastighetsmäklare vid Länsförsäkringar i Uppsala.

I takt med att bostadsrättspriserna ökat har också villaköparna blivit mer kapitalstarka, eftersom de gjort vinst när de sålt sina bostadsrätter, förklarar Peter Jakobsson.

Andra viktiga faktorer bakom prisuppgången är länets relativt lilla villabestånd på marknaden, de historiskt låga räntorna, och den höga sysselsättningen i länet.

Allra mest har villapriserna ökat i Älvkarleby, med hela 14,0 procent.

Kranskommuner lockar

– När priserna stiger i Uppsala söker man sig ut i kranskommunerna. Jag ser att många kunder rör sig inom länet, att man kanske väljer att pendla.

Den enda kommun där villapriserna sjunkit de tre senaste månaderna är Tierp, med 10,6 procent. Samtidigt steg bostadsrättspriserna där med hela 19,3 procent, vilket har att göra med sålda nyproduktioner.

I hela länet steg priserna på bostadstätter i snitt med 10,2 procent.

Det senaste året har villapriserna i länet stigit med 4,4 procent medan priserna på bostadsrätter stigit med 2,3 procent.

I Sverige har villapriserna ökat med 2,4 procent, medan bostadsrättspriserna ökat med 2,8 procent.

Prisutveckling i länet

Prisökning i procent juli 2019 – september 2019:

Villor

Älvkarleby: 14,0%

Heby: 11,3%

Enköping: 10,1%

Östhammar: 9,1%

Håbo: 3,6%

Knivsta: 3,3%

Uppsala: 2,8%

Tierp: -10,6%

Bostadsrätter

Tierp: 19,3%

Enköping: 11,8%

Uppsala: 9,8%

Östhammar: 7,0%

Knivsta: 4,0%

Heby: –

Älvkarleby -

Tremånaderssiffran är en jämförelse med april 2019 – juni 2019.

Källa: Svensk mäklarstatistik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.