Viltolyckorna i Uppsala län har ökat. Foto: TT

Viltolyckorna ökar i länet

Uppdaterad
Publicerad

Risken att köra på ett vildsvin är särskilt stor i år. Anledningen är att det är ett så kallat ollonår. Det är överhuvudtaget större risk att krocka med ett djur på vägarna i år, då viltolyckorna har ökat i länet.

Antalet viltolyckor i landet ökar, och fram till september i år har totalt 34 000 olyckor inträffat. Det visar siffror från försäkringsbolaget If.

Rådjur, vildsvin, älg och hjort är de djur som oftast är inblandade i trafikolyckor. Och i år är det särskilt stor risk att krocka med ett vildsvin.

– Det är ett så kallat ollonår. Ekarna har mer ollon än normalt, och ekollon är vildsvinens favoritföda, säger Dan Falconer som är motorexpert på försäkringsbolaget i ett pressmeddelande.

Vildsvinskrock kostar mest

Motorexperten uppmanar till varsamhet i områden där vildsvin vistas. Dessutom kostar en kollision med de låga, kompakta och tunga djuren mer än någon annan viltolycka – runt 40 000 kronor. Det kan jämföras med en älgolycka som orsakar skador på bilen för omkring 30 000 kronor, eller en krock med ett rådjur som kostar runt 15 000 kronor.

Viltolyckorna har ökat med runt 7 procent i hela landet, och i Uppsala län bedömer man att risken är 9,3 olyckor per 1 000 bilar. Den siffran ger Uppsala en åttondeplacering av 21 län.

Utöver de vanligaste djuren har även bland annat 33 uttrar, 19 örnar, 16 lodjur, 8 vargar, 5 björnar och 1 järv varit inblandade i trafikolyckor runtom i landet hittills i år.

När viltolyckan är framme

Så minskar du risken för kollision med vilt:

  • Anpassa farten.
  • Var extra uppmärksam från skymning till gryning, vid åkrar, föryngringsytor, sjöar och där viltstängsel börjar eller upphör.
  • Reagera om du ser en svart sopsäck som sitter på en plogpinne, det varnar för lösdrivande renar.

Gör så här om en viltolycka har inträffat:

  • Sätt ut varningstriangeln.
  • Stanna och märk ut platsen för olyckan med ett plastband eller liknande.
  • Även om djuret inte är skadat, ring polisen på 112 och uppge var du befinner dig.
  • Gör en anmälan till ditt försäkringsbolag om fordonet skadas

Källa: If

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.