En av kommunens värmekameror som ska göra det möjligt att tidigt upptäcka bränder. Foto: Gunilla Fritze

Värmekameror och fler väktare ska förhindra skolbränder i Lund

Uppdaterad
Publicerad

De många skolbränderna i Lund gör att kommunen växlar upp säkerheten. Polisen växlar däremot ner Operation Gnista, som startade i slutet på juli och som innebar att extra resurser sattes in för att utreda bränderna i Lund med omnejd.

Det har varit tolv anlagda bränder på elva skolor i Lund sedan mitten på mars. På tisdag öppnar skolorna för eleverna i Lund.

– Vi kommer att ha fler värmekameror och fler väktare på skolorna för att öka tryggheten, säger Håkan Nilsson, säkerhetschef i Lunds kommun.

Han berättar att kommunen har sökt tillstånd hos länsstyrelsen att sätta upp övervakningskameror på samtliga skolor och förskolor i Lunds kommun. Det rör sig om ett hundratal.

I väntan på att Datainspektionen ska ge klartecken, vilket kan tio till fjorton månader, sätter Lunds kommun upp värmekameror.

– De kräver inga tillstånd eftersom man inte kan identifiera vem som är på bilderna. På kameranbilderna kan man bara se vita figurer som rör sig och verkar det misstänkt kan väktare åka till skolgården och kontrollera, säger Håkan Nilsson.

Han säger att kamerorna också kan registrera en eventuell brand eftersom de reagerar på värmestrålning.

Operationen avslutas snart

Inom Operation Gnista utreder polisen ett 30-tal anlagda bränder i Lund med omnejd.

– Vi kan se vissa gemensamma nämnare som att bränderna anläggs i skydd av mörker när inte så många är ute och att de sker på skolor och andra kommunala byggnader, säger Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson i region Syd.

En 17-årig pojke greps i samband med branden på Lerbäcksskolan i början på juli skäligen misstänkt för branden. Misstankarna mot honom kvarstår, enligt Ewa-Gun Westford men han är inte längre frihetsberövad. Ingen har kommit till skada vid de anlagda bränderna.

Hur lämpligt är det att avsluta Operation Gnista när skolorna öppnar igen?

– Det är inte satt ett exakt datum men om någon vecka kommer det att gå tillbaka till lokal gnista, säger Ewa-Gun Westford.

Hon tillägger att en särskild händelse kostar mycket pengar.

– Även om det här arbetet går tillbaka till den lokala nivån har så kan vi trycka på knappen och växla upp igen ifall situationen i Lund skulle förändras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.