Foto: SVT Arkiv

100.000 kronor i belöning för tips om tjuvjakt

Uppdaterad
Publicerad

100.000 kronor i belöning. Det utlovar nu Svenska Rovdjursföreningen till den som lämnar uppgifter om tjuvjakt på varg, björn, lo eller järv, någonstans i Sverige, som leder fram till fällande dom.

SVT Nyheter Värmland har i en rad reportage granskat den illegala vargjakten i länet.

Nu går Svenska Rovdjursföreningen ut och informerar om att de har ställt ut en belöning till den som kan lämna uppgifter om tjuvjakt på varg, björn, lo eller järv, någonstans i Sverige, som leder fram till fällande dom.

Belöningen skänkt av privatperson

Pengarna har skänkts till föreningen av en anonym privatperson i Värmland och är öronmärkta för detta ändamål.

– Jag vill bara att tjuvjägarna ska försvinna, och att vargarna ska få överleva, säger personen som skänkt pengarna till föreningen.

Det som, enligt föreningen, fick värmlänningen att skänka pengarna till belöningen var nyheten tidigare i år att skogarna i norra Värmland öster om Klarälven åter var tomma på vargrevir.

Ska leda till fällande dom

I villkoren för att få ta del av belöningen står att tipsaren förväntas lämna information som på ett avgörande sätt bidrar till att någon som begått grovt jaktbrott i landet mot någon av de stora rovdjuren, blir avslöjad och dömd för brottet. Pengarna betalas ut när en dom fallit och vunnit laga kraft.

I tisdags anhölls fyra personer i Hälsingland misstänkta för tjuvjakt på stora rovdjur.

– Förhoppningsvis leder det till att någon blir fälld så småningom. Men en mist lika viktig förhoppning är att det ska leda till att någon som är på väg att begå brott, eller ligger i riskzonen kanske tänker en extra gång, kanske avstår från att begå brott. Så kanske vi räddar ett rovdjur och räddar en människa från att bli brottsling, säger Torbjörn Nilsson, ordförande i Rovdjursföreningen.

För att man ska få pengarna ska tipset man kommer med på ett avgörande sätt bidra till att någon döms för jaktbrott.

– Det kan vara olika saker. Det som ligger närmast till hands är om man vet någon som begått ett jakbrott, att man tipsar polisen om det och åklagare kan undersöka en person och så småningom få ihop tillräckligt med bevis. En annan möjlighet kan ju vara om man känner till bevismaterial som man kan informera om, som hjälper till så att en misstänkt person verkligen blir dömd, fortsätter han.

Villkor för belöningen för tips om tjuvjägare

Belöningen på 100 000 kr ges till den som lämnar information som på ett avgörande sätt bidrar till att någon eller några personer, som i Sverige begått grovt jaktbrott mot något eller några av de stora rovdjuren (björn, varg, järv och lo), blir avslöjad(-e) och dömd(-a) för brottet. Pengarna utbetalas till den som gjort sig förtjänt av belöningen när en sådan dom fallit och vunnit laga kraft.

Om flera personer lämnat information som kan motivera att belöningen utbetalas, beslutar föreningens styrelse om hur belöningen fördelas mellan de olika uppgiftslämnarna. Den som vill göra anspråk på belöningen ska kunna styrka att det är han/hon som bidragit med avgörande information som lett till en fällande dom. Det bevisas lämpligen genom att personen lämnar informationen till den kontaktperson som föreningen utser. Det går också bra att kontakta föreningens kontaktperson om man vill resonera om saken innan man bestämmer sig för att lämna informationen till polis/åklagare. Föreningen garanterar källskydd till alla som hör av sig i detta ärende.

För att skydda uppgiftslämnares anonymitet gäller att:

* styrelsen utser inom sig en kontaktperson som behåller all information om uppgiftslämnare för sig själv ända tills det är aktuellt att dela ut belöningen

* när någon gör anspråk på belöningen så får föreningens styrelse ta del av vem det är och hur hen bidragit till att någon fällts för jaktbrott

* om styrelsen beslutar att betala ut belöningen, eller en del av den, så får även föreningens revisorer och den personal som hanterar ekonomin ta del av samma information som styrelsen fått

* ingen utöver dem som vid den tidpunkten är styrelse, revisorer resp personal som hanterar ekonomin får del av den informationen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.