Flera av utbyggnaderna ligger inom hundra meter från strandkanten. Foto: SVT

100 säsongsplatser ska bort från Bomstad

Publicerad

Ett hundratal säsongsplatser på Bomstad camping i Karlstad ska tas bort. Enligt kommunen är de svartbyggen som strider mot strandskyddet.

På säsongsplatserna på Swecamp Bomstadbaden i Karlstad har många byggt in sina husvagnar med tillbyggnader, trädäck och staket. Många har egna planteringar och även privata bryggor. På måndagsförmiddagen är det flera säsongscampare som är ute och sköter om sina trädgårdar och klipper gräsmattor.

– Det är konstigt att det har fått gå så långt innan någon reagerade, säger Peter Brattström, stadsbyggnadsingenjör på Karlstads kommun.

Utredning efter anmälan

Förra året anmälde en person till kommunen att det inte gick att röra sig fritt i området längre på grund av campingplatserna, det uppger P4 Värmland. Då startades en utredning som Peter Brattström ska färdigställa till Stadsbyggnadsnämndens nästa sammanträde i juni. Men även om utredningen inte är klar så är Peter Brattström tydlig om vad som gäller för de cirka 100 säsongsplatserna som ligger inom strandskyddsområdet på Bomstad.

– Det är ju 100 meter som är strandskydd, och inom de hundra metrarna ska vi inte ha säsongscamping eller byggnader. Det är tvärt nej på det. De här byggnaderna ska bort, säger han.

Han menar att det går bra att ha vanlig camping i området, men campinggästerna får inte bygga något.

Besviken på kommunen

Ute på Bomstadbadens camping råder lugnet på måndagsförmiddagen. Fåglarna kvittrar, vågorna skvalpar och ingenting skvallrar om att kommunen vill vräka ett hundratal säsongsgäster. Campingens vd David Nordentjell berättar att han haft en dialog under ett halvår med kommunen, och att han är besviken på att han fick höra om kommunens planer via lokala medier.

– Jag hade gärna sett att det hade skötts på ett annat sätt, att vi hade haft en dialog oss emellan, och att jag hade kunnat informera mina gäster innan det kom ut i media. 

Många av husvagnarna ser ju ut som små stugor med alla tillbyggnader, är inte det här något ni har tänkt på tidigare?

– Jo, så är det ju, att många av byggnationerna på våra säsongstomter har vuxit med tiden, och det är absolut några som är bygglovspliktiga, säger David Nordentjell, vd på Swecamp Bomstadbaden.

– Vi är villiga att se över det här och försöka få till en lösning där vi kan fortsätta bedriva säsongscamping.

”Försökt berätta vad som gäller”

Peter Brattström på Karlstads kommun menar att de har varit tydliga med vad som gäller under hela tiden som de har haft kontakt med ledningen för campingen.

– Vi har försökt att berätta för dem vad som gäller och bett dem komma med egna förslag. De har varit fullt medvetna hela tiden om problemen som har varit, säger han. 

Tjänstemännen på Karlstads kommun föreslår att campingen ska få ett föreläggande att avveckla säsongsplatserna som ligger inom strandskyddet senast den 1 december i år. Om Stadsbyggnadsnämnden säger ja till förslaget på nästa sammanträde i juni kommer föreläggandet att skickas ut till campingen samma vecka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer