Foto: SVT

12 års fängelse för Hagforsmord

Uppdaterad
Publicerad

Den kvinna i 25-årsåldern som friades för mord i tingsrätten men sen omhäktades av hovrätten i mitten av maj, döms nu för mord på den man som dödades i Hagfors sommaren 2018.

Natten till den 20 juli hittades en 21-årig man död i ett bostadsområde i Hagfors. Utredningen visade att mannen hade misshandlats med ett basebollträ och dödats med ett knivhugg i halsen.

– Jag är nöjd med att hovrätten har bedömt gärningen som mord, säger åklagaren Rebecca Hällgren.

Svartsjuka

Hovrätten konstaterar att kvinnan och 21-åringen haft en relation som tog slut en dryg vecka innan mordet. Dagarna innan händelserna hade kvinnan varit upprörd och arg på mannen, skickat meddelanden och flera gånger larmat polis till hans bostad.

Natten då mordet skedde, kom kvinnan i sällskap med en man i 50-årsåldern till 21-åringens bostad och bråk utbröt.

Mannen i 50-årsåldern hade med sig ett basebollträ som användes i misshandeln, men enligt hovrätten är det är inte bevisat att slagen var livsfarliga.

21-åringen ska sen ha fått dödande knivhugg i halsen med sin egen kniv.

Höll i kniven

Kvinnan åtalades först misstänkt för mord men friades på den punkten av tingsrätten. Hon dömdes istället till tre års fängelse för grovt vållande till annans död.

Tingsrätten konstaterade att det var kvinnan som hade hållit i kniven men att bevisningen inte räckte för att fälla henne för mord.

– Rent objektivt är ju skiljelinjen mellan tingsrättens och hovrättens bedömning hur man bedömde hennes uppsåt, säger Rebecca Hällgren.

Åklagaren överklagade tingsrättsdomen och den 22 maj omhäktades kvinnan på sannolika skäl misstänkt för mord.

Medåtalad får kortare straff

Hovrätten ändrar tingsrättens dom och dömer kvinnan till 12 års fängelse för mord. Åklagaren Rebecca Hällgren är nöjd med domen trots att hon yrkade på 14 års fängelse.

– För mig är det viktigaste att den som utdelade knivhugget döms för mord. Huruvida straffet bedöms till 12 eller 14 års fängelse är av underordnad betydelse.

Den man i 50-årsåldern som stod medåtalad och som i tingrätten dömdes för grov misshandel till två års fängelse, får kortare straff av hovrätten. Han döms till ett år och sex månaders fängelse.

Kvinnans advokat Robert Helenius säger till GT att domen kommer överklagas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.