Skarp kritik inom S mot regeringen – kräver amnesti för ensamkommande ungdomar

Uppdaterad
Publicerad

Situationen med ensamkommande ungdomar som kommit till Sverige är ohållbar. Det anser 14 S-föreningar i Karlstad som nu gemensamt skrivit till Socialdemokraternas partistyrelse för att partiet ska verka för att låta ungdomarna som omfattas av den nya gymnasielagen ska få stanna av humanitära skäl. 

I skrivelsen uppger man att det inom gruppen ensamkommande ungdomar från Afghanistan har blivit vanligare med suicid och suicidförsök. I brevet framhåller man att dessa ungdomar gått i skola, lärt sig svenska och i vissa fall även fått anställning och är villiga till att bidra till samhället.

– Redan när gymnasielagen kom såg vi att det var en omöjlig lag, den lämnade ungdomarna helt i sticket. Nu har det blivit så, många av ungdomarna är självmordsbenägna och det var varit två självmord i Karlstad. Vi menar att det är politiska beslut som kan ändra på detta igen, säger Philip Johnsson, ledamot i socialdemokratiska kulturföreningen i Karlstad.

Kräver amnesti

S-föreningarna kräver att partiet nu ska verka för att ungdomarna ska få stanna, och att de bör få permanenta uppehållstillstånd av humanitära skäl.

– Det är mot alla mina principer som socialdemokrat att inte visa medmänsklighet det här. Det här kommer historiskt drabba socialdemokratin på samma sätt som baltutlämningen en gång drabbade de som fattade beslutet om det, säger, säger Philip Johnsson.

Ny överenskommelse från regeringen

Igår presenterade Socialdemokraterna och Miljöpartiet deras överenskommelse kring ett lagförslag om hur migrationspolitiken ska se ut. I den finns det förslag om att göra det lättare för de ensamkommande ungdomarna att stanna i Sverige. Istället för att ha sex månader på sig att hitta ett jobb föreslår de att öka det till ett år. Kravet om att jobbet ska vara i minst två år föreslås att ändras till ett år. Innan det kan ske några förändringar ska lagförslaget ut på remiss. 

SVT Nyheter Värmland har sökt har sökt  justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) som avböjer intervju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.