Avdelning tre och fyra på ortopeden i Karlstad kommer stängas under helgen, för att motverka smittspridning. Foto: SVT/TT

15 anställda på ortopeden smittade – avdelningar stängs

Publicerad

Tidigare i veckan uppmärksammades ett utbrott av covid-19 på ortopedkliniken i Karlstad. Då handlade det om ett fåtal smittade i personalen. Nu har 15 anställda testat positivt och nästan halva personalstyrkan är sjukskriven.

– Vi tror att det är någon personal som haft med det till jobbet, säger verksamhetschefen, Anders Karlsson.

Av de 53 anställda är det alltså en knapp tredjedel som nu stannar hemma med covid-19, men över 40 procent är sjukskrivna. Några av dem inväntar provsvar.

– Vi har några som inte fått provsvar, dock har vi inga patienter smittats och vi har vidtagit åtgärder, säger verksamhetschefen Anders Karlsson.

Efter rekommendation från smittskydd är det bara personer med symtom som har testats. En patient hade symtom, men testade negativt.

Stänger avdelningar

Över helgen kommer två avdelningar med totalt 24 vårdplatser stängas ned. Samtidigt öppnas en ortopedenhet i Arvika, för att avlasta vårdbehovet.

– Vi stänger ned framförallt för att förhindra att vi får en smittspridning bland patienter, säger Anders Karlsson.

Dessutom kommer personalen nu ha munskydd, utöver den ordinarie skyddsutrustningen, och hålla större avstånd mellan varandra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet