15-årige Oskar Sköld tröttnade på att se pantflaskor i vanliga soptunnor. Foto: SVT

15-årige Oskar pantar för miljön och mobbningsbekämpning

Uppdaterad
Publicerad

På Rudsskolan i Karlstad finns det nuförtiden pantbackar, något som saknades förut, men det ordnade 15-årige Oskar Sköld, som tröttnade på att se pantflaskor och burkar i de vanliga soptunnorna.

– Det är väldigt dåligt för miljön, säger Oskar Sköld.

Oskar Sköld kontaktade skolledningen och föreslog att de skulle se till att skolan fick pantbackar, men när det inte hände något på ett halvår tog han saken i egna händer.

– Jag beställde pantlådor till min skola och fixade så att det just nu finns åtta stycken, men det ska komma åtta till, så var man än finns i skolan ska man kunna panta, säger han.

Pengarna går till Friends

Arbetet med att samla in panten sköter eleverna själva.

– Eftersom lärarna redan har så mycket att göra vill jag inte att de ska få ännu mer att göra, så jag har kommit överens med kompisar som jag litar på. De tar hand om panten tillsammans med mig.

Förutom att miljön skonas så går pengarna som panten ger dessutom till ett annat välgörande ändamål.

– Alla pengar går direkt till organisationen Friends som arbetar mot mobbning.

– Jag är jättenöjd med resultatet och jag vet att jag redan inspirerat andra ungdomar att göra samma sak och det är mitt mål, säger Oskar Sköld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.