Polisens undersökning visade att det var enkelt att modifiera regulatorn i fordonet. Foto: SVT/Polisen

15-åring åtalad för fortkörning med A-traktor

Uppdaterad
Publicerad

En 15-årig kille från Fryksdalen är åtalad misstänkt för att ha kört i 80 kilometer i timmen med sin A-traktor. Rättegången, som startar på onsdag, blir principiellt viktig eftersom det är oklart vems ansvar det är att fordonet kan gå snabbare än de tillåtna 30 kilometerna i timmen.

– Frågan är om man kan klandra barnet som bara följt instruktioner från Youtube, säger polisinspektör Staffan Palm som stoppade 15-åringen vid Rottneros.

15-åringen berättar i polisförhör att genom att vrida tändningsnyckeln ett par extra gånger kan bilens varvtalsregulator ändras så att bilen kör fortare.

– Det kan bli tråkiga konsekvenser för ungdomarna om de åker fast för fortkörning. Körkortet kan ju ryka, säger polisinspektören Staffan Palm.

”Finns en del trick”

Arvika tycks vara ett Mecka när det gäller att köra A-traktor. Det finns fördelar med friheten, men det kan också innebära frestelser.

– Vill man köra fortare än 30 kilometer då finns det en del trick. De känner alla ungdomar till. Men jag är nog för feg för att testa, säger Lukas Larsson när SVT Nyheter Värmland träffar honom vid Taserudsgymnasiet i Arvika.

Visste du att du som förälder kan bli av med körkortet om ditt barn kör för fort? Se mer i klippet!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.