Totalt ställer 15 gymnasieskolor ut på Gymnasieforum i Tingvallahallarna i Karlstad. Foto: SVT

15 gymnasieskolor i gemensam mässa

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleddes Gymnasieforum i Karlstad innebandyarena. Mässan ska hjälpa eleverna att göra ett så bra gymnasieval som möjligt.

– Poängen är att de ska få allt samlat under ett tak, säger samordnaren Veronica Christoffersen.

Redan under morgonen började Karlstad innebandyarena fyllas av nyfikna niondeklassare som kommit för att få se vilka skolor de har att välja på i framtiden. Wilma Colebring hade klart för sig innan vilka alternativ hon ville veta mer om men hon är ända glad att hon kommit till mässan.

– Ja det tycker jag verkligen. Speciellt att träffa elever som kan säga hur de verkligen känner om skolan och inte bara lärare som ska stå och prata bra om den, säger hon och får medhåll av Maja Johansson.

– Jag tycker också att det har varit bra att få prata med någon som går på skolan och inte bara läsa från papper.

Många alternativ

Det finns många olika alternativ för niondeklassarna i det stundande gymnasievalet. Totalt ställer 15 skolor ut på mässan, de flesta från Karlstadområdet men även några från andra platser i länet. Både högskoleförberedande program och yrkesförberedande, som frisör eller el och energi, finns på plats.

– Gymnasievalet är en process som börjat i åttan. Men starten för kontakten med skolorna är nu och den följs upp med exempelvis öppet hus-kvällar efter det här, säger Veronica Christoffersen och fortsätter.

– Det finns en plan för att de ska kunna göra ett så bra val som möjligt.

Vill plugga teknik

Gymnasiesökande Adam Lafta vill helst plugga teknik och han har passat på att ställa frågor för att ha koll på allt inför valet.

– Ja det här med poängen till gymnasiet, för jag förstod inte riktigt det, berättar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.